Megjelennek Schwajda György Válogatott művei - Bemutatták a Nemzeti Könyvtár új köteteit

József Attila, Déry Tibor, Schwajda György, Babits Mihály köteteivel, valamint a Gerencsér Miklós szerkesztette Vörös könyv, 1919 című munkával bővült a Nemzeti Könyvtár sorozata - jelentette be Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott csütörtökön az Országházban.

   

Kerényi Imre a 9. könyvcsomag bemutatóján emlékeztetett, hogy a 2012-2013-ban megjelent 24 kötet a sorozat három szerkesztőjének akaratát tükrözte, a következő 25 kötet nyolc intézményvezető, nyolc egyházi személyiség és nyolc politikus ajánlására készült el 2014-2015-ben, a 2016-2017-ben megjelenő harmadik hullám nagyjából 27 köteténél pedig a magyar értelmiség jeles képviselői segítik ajánlásukkal és közreműködésükkel a szerkesztőket. A várhatóan 2018-ban megjelenő 24 könyv a kortárs magyar irodalomból merít.

 


konyvtar

Fotó: Népszava

    

Kiemelte: technikai okok miatt a most megjelenő öt kötettel együtt adják ki a "Szerb Antal-triptichont" is, amely az Utas és holdvilág és A Pendragon legenda című regényeket és Vörösmarty-tanulmányokat tartalmaz.
    

A most kiadott József Attila-kötetben olvasható verseket Szinetár Miklós rendező ajánlotta, válogatta és látta el jegyzeteivel. "József Attila nélkül nincs Nemzeti Könyvtár" - fogalmazott a rendező.
    

A Déry Tibor-kötetben a Kéthangú kiáltás című elbeszélés, a Niki című kisregény és a Kedves Bópeer...! című regény olvasható, az ajánlást Szentmártoni János író, költő, az Írószövetség elnöke írta. Kerényi Imre megjegyezte: "a szerző fölött nem jár el az idő, a Niki mondatai ma pont olyan érvényesek, mint 1956 után, amikor Déry kikerült a börtönből".
    

Schwajda György drámaíró Válogatott műveit fia, Schwajda Gergő újságíró rendezte kiadás alá. Az újságíró a bemutatón elmondta: megpróbált egy olyan válogatást készíteni édesapja műveiből, amelyből látszik, hogy a színházigazgatóként és dramaturgként is ismert szerző milyen ívet járt be élete során. Emellett "szomorú mementója ez a könyv annak is, amin ez az ország az elmúlt évtizedekben keresztülment" - jegyezte meg Schwajda Gergő. 
    

Babits Mihály Jónás könyve című költeményét és A gólykalifa című regényét foglalja magába a sorozat 53. kötete, amelyet Gyémánt László festőművész ajánlott és illusztrált, a könyv elején az általa a kiadvány számára festett Babits-portré látható. "Ha valaki Babits Gólyakalifáját elolvassa, mindent megtud az íróról, a családjáról, a műveltségéről és a korról, amelyben élt" - indokolta Kerényi Imre a mű kiválasztását.
    

Az utolsó kötet a Gerencsér Miklós szerkesztette Vörös könyv, 1919 című dokumentumgyűjtemény, amely levéltári anyagok alapján dokumentálja a Tanácsköztársaság történetét 1919 márciusa és augusztus 5. között. "A kommunizmussal való szembenézésben még vannak adóságaink, különösen a Tanácsköztársaság értékelésével kapcsolatban" - indokolta Kerényi Imre az általa ajánlott kötet választását, majd hozzátette: "azt gondolom, hogy a fasizmussal és a kommunizmussal való szembenézés propagálása, segítése a Nemzeti Könyvtár feladata".

 

süti beállítások módosítása