Ákos az Operában - Kamaradrámához kölcsönzi majd dalait

A popzenész Kovács Ákos dalaival, Ókovács Szilveszter koncepciójával készülő Kádár utolsó beszéde című kamaradráma az Opera október 23-i műsorának része - vette észre a Magyar Narancs.hu.

A főigazgató a Népszabadság kérdésére elárulta: régi Ákos-számokat szeretnének használni, de erről még nincs sem szerződés, sem engedély. A hír véletlenül és túl korán került az Opera honlapjára.

 

kos

 

A Kádár utolsó beszéde című történelmi áttűnést Kovács Ákos dalaival 1956 évfordulójára készíti az Opera nézőtőri trapézpincéjében, azon nézőtér alatt, amely nemcsak Rákosi 60. születésnapjának, de a Kádárdiktatúra számos ünnepi eseményének volt a tanúja - válaszolta a lap kérdésére Ókovács Szilveszter. A főigazgatói alapötlet és a szöveg alapja az 1989. áprilisi utolsó KB-beszéd és egy 1949-es kihallgatási jegyzőkönyv, és a tervet inspirálta a 2000- es évektől televíziós műsorvezetőként is dolgozó jelenlegi Opera-főigazgató Kornis Mihállyal készült televíziós beszélgetése is.


A főigazgató hozzátette: unja, hogy Kádár János személye tabu. Miért ne lenne szabad megmutatni két, 40 év különbséggel elhangzott hiteles szövegen át, hogy ki is volt ő? Az Operát máig kísértő problémák jó része - például, hogy sok darab, énekes, rendezői iskola nem jutott el Budapestre, valamint csak akkor nyúltak a dalszínház épületéhez, amikor majdnem rájuk dőlt - ugyancsak a kádárizmusból ered.


A dokumentarista, történelmi áttűnések műfajú darabot Novák Tamás dokumentumfilmes állítja majd színpadra fiatal színészek és színésznövendékek közreműködésével. A zenéhez néhány dalt szeretnének bejátszani, ezeket első körben Ákostól kölcsönöznék. A popzenész nem új zenét ír az előadáshoz, hanem néhány régi dalát, például az 1956 címűt használnák.

 

Forrás: Népszabadság / Szemere Katalin

süti beállítások módosítása