“Öltözz zöldbe!” - Készül a Shrek musical

Május 29-én - gyereknapon - érkezik a Papp László Budapest Sportarénába a Shrek a Musical. Az előadás kapcsán a Játékszínben a címszereplő Shrek, valamint Fiona, Farquaad nagyúr, a Szamár és a Sárkány is a már elkészült, látványos jelmezben és maszkban mutatkozott be.

Shrek mesevilágáról:

 

A Shrek A Musical történetében Shrek lakóhelyét ellepik a mesefigurák, miután Lord Farquaad száműzte őket Duloc városából. Az ogre azonban nem örül ennek, ezért egyezséget köt Lord Farquaaddal: ha megmenti Fiona hercegnőt a Sárkány által őrzött várból és átadja a törpenövésű lordnak, akkor mocsaras kis otthona újra az ővé lesz. Az úton elkíséri a kissé fárasztó Szamár, aki humorával és napi szóadagjával kissé nehezíti a küldetést. Ám végül minden jól alakul….

 

shrek001

 MTI Fotó: Kovács Tamás

 

A kedd délelőtti sajtótájékoztató házigazdája Farquaad nagyúr, azaz Serbán Attila egy rögtönzött divat- illetve jelmezbemutatón mutatta be az előadás szereplőit: felvonult Ogre mama, akit  Sári Éva kelt életre, majd a Rózsaszín kismalac érkezett, őt Oláh Gergő alakítja, Vak Egér is befutott a kifutóra, a szerepet Danics Dóra játssza majd. A bemutató egyik fénypontja a Sárkány színrelépése volt, a szerepet egyeztetési nehézségek miatt Szulák Andrea helyett Tóth Gabi formálja meg. Ezután érkeztek a főhősök egymás után: a Szamár, természetesen Csonka András személyében, majd Szinetár Dóra Fionaként az “öltözz zöldbe” szlogen jegyében szintén felvonult, őt követte a Shreket alakító Feke Pál.

 

shrek006

fotokredit: Játékszín - Schumy Csaba

 

Szente Vajk, a musical rendezője a Madách Színház színészeként számos kasszasikerben játszik. Ezúttal megannyi Disney fordítás mellett ő jegyzi Galambos Attilával együtt a darab magyar szövegét.

 

A rendező elárulta, hogy a jelmezek kész vannak és a díszlet is alakul.

“Még rengeteg munka vár ránk, szükségünk is van erre a pár hónapra a bemutatóig, hiszen a produkcióban például 50 táncos lép fel, egy-egy díszletelem eléri a 12 métert, hatalmas teret kell "belaknunk". Nagy öröm számomra, hogy Európa legjobb szakemberei mondtak igent a felkérésre” – jegyezte meg Szente Vajk, majd átadta a szót Kovács Yvette Alida jelmeztervezőnek, aki úgy fogalmazott: “Természetesen kaptunk utasításokat Amerikából de a saját ötleteinket is beépíthetjük a musicalbe. Kiemelném Farquaad nagyúr jelmezét: két hónapba telt, mire minden eleme működőképessé vált. Követtük azt a vonalat és látványt, melyet az animációs filmből ismerünk, de pl. a Sárkány jelmeze 100%-ban saját tervezés, akárcsak a mesefigurák közül Lúdas Matyié vagy Csingilingé.”

 

shrek003MTI Fotó: Kovács Tamás

 

Pohárnok Iván maszkmester a hazai és nemzetközi szakma egyik legelismertebb művésze hozzátette, hogy komoly team-munka szükséges egy ilyen nagy volumenű produkcióhoz.

 

“Az ogre maszkja is követi a filmben látottakat, de közben az is elsődleges szempont volt, hogy a maszk, mely hat darabból áll össze és 3 óráig készül, kényelmes legyen, látszódjon benne Feke Pál mimikája.“ – avatott be Pohárnok Iván.

 

Arról, hogy az Óperenciás Tengeren Túl, Dulok és Shrek otthona a történethez hűen elevenedjen meg Kentaur gondoskodik, aki számos színdarab, musical és operett díszletét készített el.

 

“Hat hónapja készülünk, dolgozunk a Shrek gazdag látványvilágán, a sok helyszín fimszerű élményt nyújt majd. Hatalmas a tér, 50 méteres a színpad, felfelé 22 méter magas. A mesevilágot igyekeztünk felidézni és szeretnénk ha mindenki elmerülhetne a történetben... “ – árulta el.

 

shrek009

fotokredit: Játékszín - Schumy Csaba

 

Szinetár Dóra rendszeresen Shrek dalokat hallgat kislányával, és számos zenei stílus paródiára bukkant, melyeket a Túri Lajos Péter által megálmodott koreográfiában, a színpadi mozgásban is megjelenítenek majd. „Az egyik pillanatban klasszikus balettozunk, utána átváltunk egy színes, modern, latinos zenére és táncra” - mesélte.

 

Feke Pál szerint ritka, hogy ilyen vicces, nagyformátumú zenés színpadi változat születik egy híres rajzfilmből.

,,Sokan azt hiszik, ez egy könnyed gyerekdarab, pedig az egyik legnehezebb énekesi és színészi feladat, amire valaha készültem. Tökéletesen visszaadja a film hangulatát.”  - tette hozzá.

 

shrek007

fotokredit: Játékszín - Schumy Csaba

 

Az első Shrek-film történetét feldolgozó musical ősbemutatója 2008-ban volt a Broadwayn, a londoni West Enden 2011-ben debütált, az utóbbi években pedig Európa több országában láthatta már a közönség.

 

 Az alkotókról:

 

A Dreamworks Animation filmje és William Steig könyve alapján a szövegkönyvet és a dalszövegeket David Lindsay-Abaire készítette, a zene Jeanine Tesori munkája. A producer Rosta Mária, a Zikkurat Színpadi Ügynökség vezetője. Fionát Szinetár Dóra, SHREK-et pedig Feke Pál alakítja a készülő musicalben. Sárkányként Tóth Gabi, Farquaad Nagyúrként Serbán Attila lép színpadra a 2016-os produkcióban. A további szerepekben mások mellett Antal Timi, Danics Dóra, Oláh Gergő, Sári Évi látható.

 

Színház.hu

 

süti beállítások módosítása