Most a Tünet Együttes és Tenki Réka is a MOST FESZT vendége

Március 17. és 20. között immár második alkalommal rendezik meg Tatabányán a MOnodráma és STúdiószínházi FESZTivált.

most

 

A MOST Fesztről:

 

A tatabányai Jászai Mari Színház 2015-ben hagyományteremtő szándékkal hívta életre a MOST FESZT-et, amely különleges témájú, formavilágú, adott esetben az egyéni teljesítményre fókuszáló, intim térben létrehozott alkotások bemutatását célozza meg, és elsősorban vidéki teátrumok, határon túli színházak és független társulatok monodráma és stúdiószínházi produkcióinak biztosít megmutatkozási lehetőséget.

A fesztivál idei programjában nyolc előadás látható: A nagybőgő című monodráma Klem Viktor (Jurányi és FÜGE Produkció), az Alszanak a halak? Prohászka Fanni (SZFE), az Egyasszony Tenki Réka (Orlai) előadásában. A macska a forró bádogtetőn című darabot Zsótér Sándor rendezésében játssza a kecskeméti teátrum, a Tesztoszteront a temesvári színház hozza a fesztiválra. A programban szerepel még a Sóvirág (Tünet Együttes), a budaörsi színház Hazatérés című előadása, és a Van valami bejelentenivalója? című monodráma Szabadkáról Csernik Árpád előadásában.

MOST FESZT 2016 

 

Fot Takcs Attila3

fotó: Takács Attila

 

Mi vár a fesztivál harmadik napján?

 

Ajánló az Egyasszony c. előadás elé:

Az előadás időpontja: 2016. március 19., szombat 16 óra, helyszín: Kamaraszínház, 75 perc

 

Péterfy-Novák Éva saját történetén alapuló monodrámája Tenki Réka előadásában kerül színre a tatabányai színházban.

 

„Forszírozott, rohamos szülés során mentálisan sérült csecsemő.” Péterfy-Novák Éva majd minden orvostól ezt a diagnózist kapta, akinek megmutatta egyre súlyosabb állapotba kerülő kislányát, a pár hónapos Zsuzsit. A kislány hét évvel élte túl a diagnózist, édesanyja pedig harminc évvel a történtek után döntött úgy, hogy blogbejegyzésekben megírja együtt töltött éveiket. A megrázó őszinteségű blogból könyv született, a könyvből pedig ez a színházi előadás. Az Egyasszony igaz történet az élet fájdalmas titkairól, amelyekről nem szokás beszélni. Tragikus és egyben felemelő példázat, melynek különlegessége, hogy bár a rettenetet beszéli el, mégis rendíthetetlen életöröm sugárzik belőle.

Fot Takcs Attila2

fotó: Takács Attila

Színpadra alkalmazta: Tasnádi István

Díszlet - Jelmeztervező: Kálmán Eszter

Plakát: Csáfordi László

Zeneszerző: Barabás Béla

Rendező: Paczolay Béla

Producer: Orlai Tibor

Az előadás a FÜGE és az Orlai Produkciós Iroda együttműködésében jött létre

JEGYVÁSÁRLÁS  

 

Sovirag p 057

fotó: Mészáros Csaba

 

Ajánló a Sóvirág c. előadás elé: 

Az előadás időpontja: 2016. március 19., szombat 19 óra, helyszín: Színházterem, 105 perc

 

Sóvirág avagy a létezés eufóriája egy 90 éves Auschwitz-Birkenau-túlélő és egy fiatal táncosnő duettje, tánc, színház, együttlét 105 percben, egy felvonásban, Cuhorka Emese és Fahidi Éva előadásában.

 

Éva szenvedélyes öröm-kereső, Emese folyton mindenkit meg akar váltani. Éva nem szokott búcsúzkodni, Emese szeret hazajönni. Közös anyanyelvük a tánc.  Éva az utolsó tanúk egyike. Gondosan megőrzött fiatalkori ruháit mintha csak Emesére szabták volna. Emese magas, Éva még mindig magasnak hiszi magát. Hasonlítanak.

 

Az előadás tétje és fő kérdése az, hogy van-e átjárás e két világ között, átadható-e a tapasztalat, vagy épp fordítva: meg lehet-e érteni egy mai fiatal problémáit egy olyan súlyú élettel a hátunk mögött, mint amilyen Évának jutott? Lehetséges-e kettejük Nagy Közös Tánca?

 

(A sóvirág nem haszonnövény, a Debrecen környéki pusztákat borította a boldog békeidőkben. Alkalmazkodott a szikes talajhoz, az ólomgyökerűek családjába tartozik. Illata fanyar. Őshonos.)

 

Sovirag p 129

fotó: Mészáros Csaba

 

Rendező: Szabó Réka

Dramaturg: Peer Krisztián, Zsigó Anna

Fény: Szirtes Attila

Kosztüm: Szűcs Edit

Speciális kellék: Haraszti Janka

Külön köszönet a Hodworks-nek a Senki kosztümért

Az előadás 16 éven aluliak számára nem ajánlott

JEGYVÁSÁRLÁS 

 

A MOnodráma és STúdiószínházi FESZTivál további programjairól itt tájékozódhat.

(X)

 

 

süti beállítások módosítása