Makrancos hölgy - Verebes István rendezése Zalaegerszergen

Pénteken mutatta be a Hevesi Sándor Színház társulata William Shakespeare Makrancos hölgy című vígjátékát Verebes István rendezésében.

A világhírű vígjáték hősnője, Katalin kiállhatatlan természetéről híres – ennélfogva minden kérőt elüldöz magától. Márpedig addig szelíd és gyönyörű húga, Bianca sem mehet férjhez, amíg nővérének nem sikerül vőlegényt találni. Ekkor jelentkezik Petruchio, aki elhatározza, hogy „betöri” a vad Katát...

 

makr

 

Ajánló a darab elé - Verebes István szavaival:

 

A vígjáték címe magyarul: MAKRANCOS HÖLGY. Az eredeti (angol) címe: THE TAMING OF THE SHREW. TAMING: magyarul megfékezést, megzabolázást, szelídítést jelent. A SHREW hárpiát, házsártost, sárkányt, de jelent okosat, eszeset, erőset, marót, éleset, keményet, metszőt is. A hárpiára azt is mondhatnánk, hogy „perszóna”. Ami pedig rokon értelmű a „személyiség” kifejezéssel. Vagyis érthetjük úgy is az eredeti címet, hogy A SZEMÉLYISÉG MEGRENDSZABÁLYOZÁSA. 

 

Shakespeare egy olyan világba visz el bennünket, ahol két emberen kívül mindenki fortélyokkal, alamuszisággal és alakváltoztatásokkal tör érdekei és vonzalmai felé. Ketten vannak, akik mások. Az egyik az eszes, erős karakterű, metsző módon őszinte Katalin, a másik a célratörő, realista, a világot jól ismerő Petruchio. A férfi célja, hogy Katalin tudomásul vegye, miben él (miben kénytelen élni) – ezért megrendszabályozza a nő személyiségét. 

 

Számomra erről a dupla fenekű és keserves történetről szól ma a MAKRANCOS HÖLGY, amelynek eredeti címében benne sincs a két szó, sem a „MAKRANCOS”, sem a „HÖLGY”. (...)

  

Shakespeare kolosszális képességekkel bíró szerző, semmi nem egyértelmű nála. A negatív figurák is magával ragadóak, olyan intenzitás van bennük, a maguk igaza olyan erős. A Makrancos hölggyel sokat foglalkoztam, Nyíregyházán majdnem bemutattuk. Ez nagyon keserű történet, amennyiben arról szól, hogy a zabolátlan, őszinte, eruptív vérmérsékletű nő megtöréséről van szó, hogy a végén az alapkaraktertől teljesen idegen monológgal fejezi be a művet a szerző. A realitás képviselője, a férfi ellopja a személyiségét.

 

 

MAKRANCOS HÖLGY

 

Szereposztás:

Baptista Minola – Balogh Tamás 
Katalin – Pap Lujza Domján Edit-díjas 
Petruchio – Sztarenki Pál 
Grumio – Kiss Ernő Jászai-díjas 
Szolga – Hertelendy Attila 
Bianca – Kátai Kinga 
Gremio – Szakály Aurél 
Hortensio – Barsi Márton 
Lucentio – Mihály Péter 
Tranio – Bellus Attila 
Biondello – Andics Tibor 
Vincentio – Bálint Péter 
Tudós – Wellmann György Aase-díjas 
Özvegy – Mester Edit 
Divatárus – Mikita Zsuzsanna Lilla 
Curtis – Zsíros Viktor 

Díszlet: Mira János 
Jelmez: Gadus Erika 
Koreográfus: Meretei-Simon Beáta 
Világítás: Gibárti Tibor 

Ügyelő: Horváth Zoltán 
Súgó: Jurina Beáta 
Rendezőasszisztens: Lengyel Noémi 

Rendező: Verebes István

 

Bemutató: 2016. március 11.

 

 

süti beállítások módosítása