MITEM előhangok - Valère Novarinával is találkozhatunk

Március 16-án a Budapesti Francia Intézettel közösen, az Intézet Auditóriumában Valère Novarina: Érthetetlen anyanyelv című előadásához kapcsolódva zenés felolvasó beszélgetést rendez a Nemzeti Színház. Másnap pedig a Károli Gáspár Református Egyetemen tart nyílt próbát Valère Novarina az „Imígyen szóla Louis de Funès” című estjéhez. 

 unnamed

A részletekről - a Nemzeti Színház ajánlója:

 

2016. március 16. szerda 19 óra
Budapesti Francia Intézet Auditórium

Valére Novarina: Érthetetlen anyanyelv

Zenés felolvasó beszélgetéssel

 

Ráckevei Anna színművésszel, a Csokonai Nemzeti Színház igazgatójával, Pál Lajos harmonikással és Mészáros Tibor színművésszel

 

„A magyar nyelv (ahogy a gyerek látta): olyan nyelv, melyet nem ért, de énekelve lát. A nyelv szigete, egyszemélyes, árva és magzati nyelv; sehol nem visszhangzó, magunk előtt hordott test, hullám, a kommunikáció terhe alól felmentett nyelv, mely minden pillanatban emlékeztet bennünket arra, segít megérinteni azt, minden megharapott, meghallott, megrágott, megivott szótag mélyén, milyen volt először rácsodálkoznunk a beszédre. /…/ A magyar nyelv semelyik másik nyelvvel nem rezonált. Mintha az Atlantisz maradványa lett volna, olyannak hallottam: nagydarab elsüllyedt földnek…” (Ford.:Sepsi Enikő)

 

A beszélgetésen részt vesz: Valère Novarina, Ráckevei Anna, Sepsi Enikő (a KRE BTK dékánja), Adélaïde Pralon, Rideg Zsófia, Pál Lajos.

Az esten a szerző dedikálja könyveit.

 

unnamed 1

 

2016. március 17. csütörtök 16-19 óráig
Károli Gáspár Református Egyetem BTK 

(1088. Budapest, Reviczky u. 4., I.em. Buda Béla terem):

"Imígyen szóla Louis de Funés" nyílt próba Valére Novarinával

 

Mészáros Tibor, a Debreceni Csokonai Nemzeti Színház színművésze, Adélaide Pralon rendező és Rideg Zsófia, a darab fordítójának részvételével. 

Valère Novarinát már ötéves korában lenyűgözte Louis de Funès színpadi játéka. Azóta szüntelenül figyeli a színészeket, « érthetetlen » útjukat kulisszáktól a színpadig – az újjászületésüket. Louis de Funès itt valamiféle prófétává, színházi Zarathusztrává válik, aki titokzatos kinyilatkoztatásokat tesz a színész művészetéről. Novarina a debreceni Képzeletbeli operettben Mészáros Tiborral játszatta el a « végnélküli regényíró » virtuóz monológját. Innen jött az ötlet, hogy megrendezze neki a Louis de Funès-t, egy másik szédítő monológot, amely a színész és a közönség közti színpadon játszódik.

A monológ magyar nyelvű ősbemutatójára a Nemzeti Színházban kerül sor a Madách Nemzetközi Színházi Találkozón (MITEM) április 17-én 18 óra 30-kor a Kaszás Attila Teremben.

 

Korszerűtlen koncert duplán

Friss hír, hogy a Moszkvai Művész Színház Korszerűtlen koncertje, melyet Viktor Rizsakov rendezett, április 20-án 21 órakor a Gobbi Hilda Színpadon még egyszer látható!

 

süti beállítások módosítása