Sakk musical a Vígadóban! - Egyházi Gézával, Sári Évával, Szemenyei Jánossal

A Sakk musical sikerszériája 2016-ban is tovább folytatódik, hiszen ismét egy újabb mérföldkőhöz érkezik a produkció. Az előadás ugyanis Budapest szívében, a Pesti Vigadó Dísztermében mutatkozik be április 2-án és 3-án.

Visszatér a produkcióba Gábor Géza a Magyar Állami Operaház kiváló basszistája is, aki a Sakk margitszigeti és kőszínházas premierein énekelte Molokov szerepét.

 

179733 10153682102098005 7667718166231646113 n

 

A nagy játszmáról:


Az amerikai sakkozónak, Frederick Trumpernek magyar születésű szekundánsa, Florence Vassy a szeretője. Florence édesapját az oroszok hurcolták el az 1956-os budapesti forradalom idején. Florence magyar származása és az ötvenhatos forradalom rémképei többször visszatérnek a darabban...


Benny Andersson és Björn Ulvaeus musicaljében a lovaggá ütött, Grammy-díjas szövegíró, Tim Rice egy 1979-es amerikai–szovjet sakk világbajnokságot álmodott meg, ahol a táblás játék mögött hatalmi versengés és érzelmi viharok dúlnak.

 

Az öntelt jenki figyelmen kívül hagyja szaktanácsadónője intelmét, ám a kettejük sikeres (munka) kapcsolatának megingását a vörös színekben induló sportoló támogatója igyekszik országa és versenyzője javára fordítani. A helyzet nem könnyű: Florance zsigerből utálja az oroszul társalgókat, lévén magyar édesapját '56-ban a szovjetek tüntették el, Anatolij pedig nem csak házasember, de két kisgyermek édesapja is. A nagy csata – pályán kívül és belül egyaránt – mindkét fél számára tanulsággal szolgál, nem véletlen, hogy az egy évvel későbbi thaiföldi megmérettetésen is jelen vannak. Igaz, csak egyikük játszik a sarló és kalapács birodalmának sakkgépe ellen, de a manipulációk és a háttérben meghúzódó ajánlatok, zsarolások és egyezségek még durvábbak, mint korábban...

 

Szenvedély, megszállottság, érzelmek, érdekek, sérelmek, kis és nagy csatározások keverednek a különös végkifejletig, miközben szól a zene...

 

 

 

A Sakk színházban először 1986-ban, a londoni West Enden mutatkozott be, ahol három évig futott. A nagy mértékben átdolgozott amerikai változat a Broadwayn 1988-ban debütált, de csak két hónapig maradt műsoron. A Sakkot viszont rendszeresen dolgozzák át azóta is.


A musical annak idején a hetedik helyen végzett a BBC Radio 2 hallgatói listáján, a „Nagy-Britannia első számú, kihagyhatatlan musicalje” kategóriában.
Magyarországon a 90-es években a Rock Színház előadásában láthatták a nézők.

 

12802867 10153682102208005 609130242585029107 n

 

 

SAKK (Chess)

musical - koncert

Tim Rice és az ABBA szerzőpárosának világhírű musicalje!

A SAKK újraszerkesztett, friss verzióját 2010. augusztus 7-én, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon mutatta be a PS Produkció a Vámpírok bálja musical sztárjaival.

 

Szereplők:

Anatoly Sergievsky: EGYHÁZI GÉZA
Florence Vassy: SÁRI ÉVA
Frederick Trumper: SZEMENYEI JÁNOS
Alexander Molokov: MOLNÁR ERIK / CSÓRICS BALÁZS
Svetlana Sergievsky: KECSKÉS TÍMEA
Bíró: KISS ERNŐ ZSOLT
Walter De Courcy: PAVLETITS BÉLA
Leonyid Viigand: JENEI GÁBOR
Polgármester: SÁNDOR DÁVID

 

Diplomaták, csapattagok:
PÁSZTOR ÁDÁM, JENEI GÁBOR, TÁBOROSI MÁRK, KÁROLYI KRISZTIÁN

Riporterek:
TÖRÖK ANNA, RÉTHY ZSAZSA, CSÓKA VASASS KINGA, SINKÓ RÉKA, PETHÖ DOROTTYA, AJTAI BEÁTA

Tánckar:
SZABÓ ANIKÓ, VARGA KINGA, LOPUSNY ANNA, HORVÁTH ZITA, SZILÁGYI ERZSÉBET, TÚRI LAJOS, MAKÁR ISTVÁN, CSEPI ÁDÁM, HÁZI TAMÁS, KÖDMEN KRISZTIÁN

 

Zeneszerzők: BENNY ANDERSSON, BJÖRN ULVAEUS
Szövegíró: TIM RICE
Koreográfus: KAREN BRUCE
Jelmez- és látványtervező: KENTAUR
Karmester: KÖTELES GÉZA
Magyar szöveg: ROMHÁNYI ÁGNES
Dramatúrg: RIGÓ BÉLA
Világítástervező: CHRISTOPHER HIRST
Művészeti vezető: PÓKA BALÁZS
Rendező: CORNELIUS BALTUS
Producer: SIMON EDIT

Rendezőasszisztens: HAJÓS ESZTER
Közreműködik a PS Produkció zenekara
Zenekarvezető: KOVÁCS MARIANNA
és a JAZZ AND MORE KÓRUS
kórusvezető: HALKOVICS ÁGNES

süti beállítások módosítása