"Bohócnak lenni nagyszerű és felemelő érzés" - Villáminterjú Hernádi Judittal

2016. április 8-án mutatkozik be Hernádi Judit első önálló estjével a Belvárosi Színházban. A Hernádi PONT című előadást Pelsőczy Réka rendezi, a zenét Heilig Gábor és zenekara szolgáltatja.

 

Az Orlai Produkció ajánlója:

 

Díva, bohóc, ember és színésznő. Ez mind ami vagyok. Ès már egy jó ideje ez vagyok. Ilyenkor illik számot adni mi volt, mi lesz.

Tojok az illemre, a szabályokra. Az érdekel, ami egy kicsit más.

Mondatok, amiket már elmondtam, amiket nekem szántak vagy szánhattak volna.

Dalok, amiket nekem írtak vagy írhattak volna a szerzők, ha kicsit jobban odafigyelnek.

Ez az est rólam szól!

Szerintem szórakozni fognak. Én is szórakoztam, amíg kigondoltam.

Woody Allen mondta: "Nem félek a haláltól, csak nem szeretnék ott lenni amikor megtörténik"

De mint tudjuk, jöhet egy pont...

Külön köszönet Náray Tamásnak!

 

 Hernadi Pont

 

 A Hernádi PONT című előadáson a művész összegyűjtötte azokat a mondatokat, amiket már elmondott, amiket neki szántak vagy szánhattak volna. Dalokat, amiket neki írtak vagy írhattak volna a szerzők. A budapesti premiert a Belvárosi Színházban tartják április 8-án és 9-én 20 órakor, előtte már látható lesz Győrben, Nagykanizsán és Veszprémben is. További előadások: április 11., 18. és június 3.

 

 

Villáminterjú Hernádi Judittal:

- Mikor érzi egy színésznő úgy, hogy önálló esettel kell színpadra lépnie?


- A pályám során éreztem már korábban is néhányszor, összegyűlt annyi anyag - szövegek és dalok, köztük olyanok, amelyeket nekem írtak – amelyek azóta is, folyamatosan foglalkoztatnak. Amelyeket, úgy érzem, jó lenne elmondani, elénekelni egybe gyűjtve is. Nem csak felhalmozódtak ezek a fejemben, hanem át is alakultak az idők folyamán. Nemrég volt olyan szerencsém, hogy Orlai Tibor pont arra kért, hogy állítsak össze egy önálló estet. Amikor egy ilyen felkérést meghall az ember, először nem akarja elvállalni, aztán belemegy, a végén pedig - remélhetőleg - nagyon örül, hogy belevágott. Természetesen, ha egy magamról szóló estet állítok össze, nem maradhat ki a „Sohase mondd” című dal. Nem is akarom kihagyni, hiszen szorosan hozzám tartozik.


- Van partnered a válogatásban?


- Igen, Pelsőczy Réka segítségét kértem, aki maga is ajánlotta korábban, hogy szívesen rendezne nekem egy önálló estet. Felvázoltam neki az elképzeléseimet, megmutattam a fejemben lévő anyagokat, hiszen mi csak pár éve ismerjük egymást, érthető módon nem ismert minden dalt, amit korábban nekem írtak.


- Hogyan fog mindez kinézni a színpadon?


- Heilig Gábor és a zenész barátai kísérnek majd a dalok előadásakor. Gáborra nagyon tudok támaszkodni, régi barátok vagyunk, az elhangzó dalok jelentős részét szövegíróként vagy zeneszerzőként jegyzi. Lesznek filmbejátszások is.


- Díva , bohóc, ember, színésznő – ezekkel a szavak definiálod magad az előadás ajánló szövegében, amit saját magad írtál. Szeretsz, mersz bohóc lenni?


- Hogyne mernék. Szeretek szórakoztatni - nem is tudok mást csinálni. Bohócnak lenni nagyszerű és felemelő érzés. Furcsa jelenség ő: nincs nála szomorúbb a világon, ugyanakkor mindenki nevet rajta. Én magam szeretem, ha mindenben van humor. Ám vallom, az érzelmeknek hullámozniuk kell: nincsen nevetés nélkül könny és könny nélkül nevetés. Azon lehet igazán kacagni, amin sírni is.

 

Hernadi 01

Fotó: Takács Attila

 

- Mennyire kell önkitárulkozónak lenned egy rólad szóló esten?


- Bevallom, tudnék ennél is őszintébb lenni, ám az már lehet, sok lenne a közönség egy részének. Minden szó, ami elhangzik majd, teljesen igaz lesz. Csak ennél több igazság van, amelyek talán még érdekesebbek is, csak nem egy színházi est kereteibe férnek bele. Valószínűleg többen beleakadnának, nem bírnák megemészteni. Megbotlana a közönség egy része a küszöbön, miközben én azt szeretném, ha mindenki bejönne a szobába.


- Mennyire vagy önelemző típus?


- Folyamatosan mérlegelek, mi van a világban, és ahhoz képest hol vagyok én. Figyelek, és ez engem rendkívül szórakoztat is. Az ember mögötti kornak egy előnye biztosan van: sok tapasztalat összegyűlt már mögötte, amelyek mentén lehet következtetéseket levonni.


- Szoktál megbánni dolgokat?


- Semmit sem csinálnék másképp, nincsenek benne ebből fakadó szomorúságaim. Az összegyűlt tapasztalatok alapján az ember látja a mintákat. Én is látom, miből mi lesz. Egyre kevesebb dolgon lepődöm meg. Szokták mondani: „láttam én már karón varjút”. Én pedig láttam már varjút karóról is leesni. (nevet)


- Úgy tűnik, folyamatosan gondolkozik benned az Orlai Produkciós Iroda. Hogy érzed itt magad?
- Nagyon hálás vagyok Orlai Tibornak, hogy felkért erre az önálló estre. Egy fotelban érzem magam nála. Ha volt valaha színház, amelyik gondolkozott bennem, az övé az egyik. Sőt, jelen pillanatban leginkább az övé az.


- Hiszen négy előadásban, a Happy Ending, a Hitted volna?, a Római vakáció és a Mindent Éváról című előadásokban is játszol jelenleg.
- Máshol is lehet az embernek négy előadása. Ám Tibor odafigyel arra, mi után mi következzen, és arra, mi jó nekem. De nem szeretném, ha elbízná magát. (nevet)

 

Kérdezett: Csicsely Zoltán
Orlai Produkciós Iroda

 

 

Képekben az előadásról:

Fotók: Takács Attila 

Hernadi 02

1.

 

Hernadi 04

2.

 

Hernadi 05

3.

 

Hernadi 06

4.

 

Hernadi 07

5.

 

Hernadi 08

6.

 

Hernadi 09

7.

 

HERNÁDI PONT

 

Díszlet- jelmez: Kálmán Eszter
Plakát: Csáfordi László
A rendező munkatársa: Kis-Kádi Judit
Rendező: Pelsőczy Réka
Producer: Orlai Tibor

 

süti beállítások módosítása