Bábszínházi világnap - Kiállítás nyílik az OSZMI-ban

Új időszaki kiállítás nyílik az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet körtermében hétfőn, a bábszínházi világnapon: Az én kicsi bohócom - Mikropódium a világ körül című bábkiállítás május 30-ig látható.

A kiállítás Lénárt András bábművész utazó előadásainak hangulatát kívánja felidézni, az érdeklődők megtudhatják, milyen egy vándorbábos élete. A tárlatot Papp Eszter bábtörténész, az OSZMI munkatársa nyitja meg, az eseményen Lellei Pál bábkészítő is közreműködik.


A Mikropódium Családi Bábszínház 1995-ben kezdte meg működését. 1996-tól kezdve szereplője a legnevesebb nemzetközi színházi fesztiváloknak. Az alapító, Lénárt András bőröndnyi társulatával - egy balerina, egy bohóc, egy sellő, egy szörny - beutazta az egész világot Japántól Brazíliáig. Megfordult többek között Argentínában, az Egyesült Államokban, Kanadában, Koreában, turnézott Európa szinte összes országában.

 

mikropodium

Fotó: Diego Redel, szinhaziintezet.hu


Lénárt András Egerben született, kezdetben faszobrászként, majd bábjátékosként dolgozott. 1985-ben már mint az egri Harlekin Bábszínház alapító tagját ismerhette meg a közönség, ahol színészkedés mellett bábkészítő művészként is dolgozott. Az Állami Bábszínház bábszínész képzését 1987-ben fejezete be. 1990-től négy évig igazgatta a Bóbita Bábszínházat Pécsett. 1994-től a Budapest Bábszínház szcenikusa, a Színház- és Filmművészeti Egyetem bábosztályainak szakmai tanára.

 

Önálló bábszínházának, a Mikropódiumnak soha nem múló varázsa két, tökéletesre csiszolt előadás - a STOP, Állj meg, és nézz!, valamint a Con Anima - különleges intimitásában, kecsességében, érzelemgazdagságában rejlik. Bábjai jelentőségét a figurák technikai jellege, a mozgatás kifinomult lehetőségei adják.


Egy speciális bábtechnika áll darabjainak középpontjába: a dramaturgia helyét maga a mozgás, az aprólékos tánc és a zene összhangja adja meg. A fesztiválok és turnék színes világa mellett a kiállítás a Mikropódium két különleges előadását kívánja bemutatni - áll az OSZMI közleményében.

 

MTI

 

süti beállítások módosítása