Ókovács Szilveszter: "Fontos, hogy minél több gyerek forduljon a tánc felé"

Az Operaház főigazgatója szeretné elérni, hogy jóval több gyerek forduljon a tánc felé, a mostaninál szélesebb utánpótlást biztosítva a Magyar Nemzeti Balettnek.

Ókovács Szilveszter vasárnap az M1 aktuális csatorna műsorában hozzátette: a magyar táncművészet, a képzőintézmények értelmét az adja, ha számíthatnak magyar művészekre. Az évtizedekkel ezelőttihez képest századannyi gyerek jelentkezik csak, amelyből a jó tanárok kiválogatják a legkiválóbbakat, de a sokból értelemszerűen sokkal jobbakat lehet választani - jegyezte meg.

 

billy0001


Ókovács Szilveszter beszámolt arról is, hogy a nyáron bemutatásra kerülő Billy Elliot című musical gyerekszereplőinek kiválogatását már a bemutató előtt két évvel megkezdték. Erre azért volt szükség, hogy a gyerekek egy évig tanulhassanak, balett, beszéd és énekórákra járhassanak - mondta.


A főigazgató szerint az az igazi tehetségkutatás, amikor egy év hosszú munka előzi meg a bemutatót, majd az előadások során "kikupálódhatnak" a szereplők. A főszereplőnek egyébként mindenhez értenie kell, mint fogalmazott, Billy Elliotnak "kis reneszánsz zseninek" kell lennie.

 

billy0002

 

A musicalt július 29-én mutatják be az Erkel Színházban. A Magyar Állami Operaház 2015 februárjában jelentette be, hogy repertoárjára veszi Lee Hall és a Grammy-díjas Elton John darabját. A musical a három Oscar-díjra is jelölt Billy Elliot című film történetére épül, amely egy szegény sorba született tehetséges kisfiúról szól, akinek családja hallani sem akar arról, hogy egy általuk ismeretlen terepre, a balettszínpadra lépjen.

 

Az első hazai gyerekszereplő-válogatás 2015. március 7-én kezdődött és négy napon át tartott. A válogatásra az ország minden pontjáról, sőt határon túlról is érkeztek jelentkezők, első körben hozzávetőleg száz fő, majd májusban még ötven 9-12 éves kisdiák, de volt hétéves aspiráns is...

 

 

Forrás: Színház.hu, MTI

süti beállítások módosítása