Valójában festőnek készült - Páger Antal a XXI. században

Az RTL Klub XXI. század című sorozatának március 22-ei adása Páger Antalról szól.

 

pager hazaspar a villa elott 1936

 

Csaknem mindent elért, amiről mások csak álmodozhatnak: több száz színházi és filmes szerep, a cannes-i filmkritikusok elismerése, Kossuth-díj, fényűző élet egy budai villában – Páger Antalnak egy rossz döntése miatt azonban el kellett hagynia egy időre Magyarországot.


Ahogy az az RTL Klub XXI. század című műsorának március 22-ei adásából kiderül, az ünnepelt színész fiatal korában valójában festőnek készült. Az első világháborús frontszolgálat után Págernek egy katonatársa ajánlotta, hogy játsszon el egy színpadi szerepet – ekkor figyelt fel rá a székesfehérvári színház igazgatója, aki azonnal le is szerződtette őt.

Karrierje meredeken ívelt felfelé, az első világháború előtt azonban egyre többször vállalt szerepet antiszemita művekben. Politikai botlása miatt végül 1944-ben elmenekült az országból. Kétévnyi ausztriai és hét hónapos franciaországi tartózkodás után végül Argentínában telepedett le, ahol – ismeretség híján – festő-grafikusként kényszerült dolgozni


pager hazaspar es zsolt bela a pager villaban 1936

 

Festőként is elismert lett, számos tárlata nyílt Dél-Amerikában. Persze a színészi pályáját sem adta fel: évekig vezette az argentínai Magyar Színjátszó Társaságot és rendezőként is tevékenykedett. Sikerei ellenére azonban soha nem talált igazi otthonra, mindig is visszavágyott Magyarországra. Végül kormányengedéllyel 1956 augusztusában térhetett haza.


Második fénykorában több mint száz tévéjáték és film főszerepét játszotta el, miközben szinte haláláig a Vígszínház színpadán lépett fel. Utoljára a Kőműves Kelemen Vándorának énekes-táncos szerepében láthatta a közönség. 1986 decemberében, 87 éves korában érte őt utol a halál.

 

süti beállítások módosítása