A trubadúr és a Tartuffe a Szegedi Nemzeti Színházban

Giuseppe Verdi A trubadúr című operáját és Moliere Tartuffjét mutatja be a következő hetekben a Szegedi Nemzeti Színház.

    

A teátrum április műsoráról rendezett keddi sajtótájékoztatón Pál Tamás, az operaprodukció karmestere elmondta, zeneileg különleges előadást hallhat majd a szegedi közönség. Verdi az olaszt követően elkészítette a mű francia változatát, melyben eleget tett a párizsi közönség parancsoló kívánságának, és írt egy 26 perces balettbetétet a harmadik felvonásba. Ebből három számot választottak ki, hogy az eredeti történetet komolyan véve segítsék az alapkoncepció megértését. Emellett visszakerültek a darabba azok "cifrázatok" is, amelyek lehetővé teszik az énekesek tehetségének bemutatását.
    

Toronykőy Attila hangsúlyozta: a rendezésnél a zenéből indult ki, igazi csapatmunkával állítják színpadra a művet. Az eredeti cselekménynek megfelelő korban játsszák a darabot, különböző színpadi megoldásokkal azonban éreztetik, hogy 2016-ban készült az előadás, látványában mai produkcióra számíthatnak a nézők.
 

szegedi nemzeti

 

Leonóra szerepében a moldovai születésű fiatal szoprán, Nadia Cerchez és Kónya Krisztina lép színpadra a Verdi-operában, Manricót pedig László Boldizsár és az operaszerepben először három éve Kassán bemutatkozó Tóbisz Titusz játssza.
    

Április 15-én tartják Moliere komédiája, a Tartuffe premierét. A vígjátékot Hollós Gábor állítja színpadra. A rendező szerint a Tartuffe a világirodalom egyik leghíresebb drámája, melyet mindenki már a középiskolában elolvas, és színházi élményei alapján is van kialakult képe róla. Ezért a közönség arra kíváncsi, az új előadás mit tud ehhez hozzátenni.
    

Hollós Gábor kifejtette, Tartuffe álszent, képmutató, ehhez azonban szükség van olyan emberekre, akik hinni akarnak neki. A rendező úgy véli, a komédia e vonulata mostanság sokkal erősebb, ugyanakkor a mai képmutatók sokkal nyíltabban is viselkedhetnek, hiszen az emberek hinni akarnak nekik.
    

Április 3-án a Szegedi Nemzeti Színházban rendezik a IX. Nemzetközi Simándy József Énekverseny gáláját. A Nagyszínházban a pályáját Szegeden kezdő Simándy József születésének centenáriumán megrendezett verseny legjobbjai lépnek majd színpadra a Szegedi Szimfonikus Zenekar kíséretével.
    

Egy héttel később a XXVI. Országos Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztivál gálájának ad otthont a színház. Az esten a találkozón résztvevő negyven Kárpát-medencei tánccsoport közül azok lépnek föl, melyek koreográfiáit a legjobbnak ítélte a zsűri.

 

MTI

 

süti beállítások módosítása