Forogjanak azok a SZÉLMALMOK! - Támogatókat keres a Káva csapata

A végéhez közeledik a KÁVA Szélmalmok című közösségi színházi projektje, mely során a KÁVA alkotói Mindszent, Székkutas és Hódmezővásárhely egy-egy általános iskolájának diákjaival, pedagógusaival és helyi civil szervezeteivel a tanyavilág társadalmi jelentésének újrafogalmazására tesznek kísérletet.

Azt a kérdést is kutatják, hogy miképpen tudnak részt venni a fiatalok a helyi közösségek önazonosságának meghatározásában. A projekt célja nem csupán az, hogy létrejöjjenek közösségi színházi előadások, hanem, hogy a foglalkozások fejlesszék a diákok érdekérvényesítő, érvelő készségét és a kritikus gondolkodását, illetve, hogy elősegítsék egy aktív közösség létrejöttét.

 

a szekkutasi csapat

 

A KÁVA közleménye:

 

Székkutason nagyléptékkel halad előre a Szélmalmok: a diákok egyre magabiztosabban használják a különböző drámatechnikákat és színjátszós formákat, miközben egyre mélyebbre merülnek a projekt témájában, a saját identitásuk és jövőképük meghatározásában, a legutóbbi alkalommal pedig a csoportból öten hangot adtak egy civil kezdeményezés ötletének is.

Böbe, Edi, Gabi, Gabó és Lili a Klauzál Gábor Általános Iskola Gregus Máté Tagintézmény nyolcadikos osztályába járnak. Bár a pályaválasztás szélén állnak, e kérdésnél jobban izgatja őket az, hogy hogyan tudnának másokon segíteni. Mindannyian részt vettek már különböző önkéntes programban, most viszont Nagy Napok Kis Hősei néven egy saját egyesület létrehozásán dolgoznak. De kik is ezek a Kis Hősök, és kin szeretnének segíteni?

 

Igazából nem sok tudnivaló van rólunk: csak annyiban különbözünk a kortársainktól, hogy minket és a családjainkat már alaposan próbára tett az élet, és a céljaink lehet, hogy egy picivel nagyobbak, mint a többi tizenévesnek.” – mesélte Lili és Gabó. Lili (Klimó Liliána) egy kakasszéki tanyán él. A szülei eldobták maguktól, amikor kisbaba volt, azóta a nagyszülei nevelik. Hatan vannak testvérek, de egyik testvérével sem él együtt. Lili imádja az állatokat, önkéntes egy közeli menhelyen is. Gabót (Szabó Gabriella) is a nagymamája neveli, mert a szülei meghaltak kiskorában. Ketten vannak testvérek, a nővére a gyámja.

 

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy mit akarnak ezek a taknyos kölykök: segítő kezet nyújtani az otthonokban nevelkedett gyerekek és a menhelyeken élő állatok számára” – folytatta Gabi (Danka Gabriella), aki szintén önkéntes a közeli állatmenhelyen. Gabi teljes családban él, szülei viszont sokat dolgoznak, így gyakran ő vigyáz az öccsére.

 

Azt szeretnénk, ha a rászoruló gyerekek és a bántalmazott állatok megtapasztalhatnának­, hogy milyen egy szerető családdal teljes és normális életet élni.” – vette át a szót Edi és Böbe. Edi (Kovács Edvárd) tizenöt éves, szülei nem rég elváltak. Egy tanyán, Pósahalmon lakik apukájával és két bátyjával. Böbe (Bács Erzsébet) tizenhat éves, a szüleivel és öt testvérével élnek együtt Székkutason.

 

Arra a kérdésre, hogy miért szívügyük az egyesület, Edi azt felelte, „mert tudom, milyen nehéz körülmények között élni”. „Én pedig tudom, hogy milyen szülők nélkül élni, hogy milyen érzés a szülők hiánya nap, mint nap” – fejezte be Lili.

 

Azonban ahhoz, hogy Böbe, Edi, Gabi, Gabó és Lili valóban a Nagy Napok Kis Hősei lehessenek, segítségre van szükségünk. Aki jogi, gazdasági vagy bármilyen más tanáccsal, támogatással szívesen segítené a fiatalokat, az a nagynapokkishosei@gmail.com címen tudja felvenni velük a kapcsolatot. Forogjanak azok a SZÉLMALMOK!

süti beállítások módosítása