Még Elvis is elénekelte egy szerzeményét: Sir Andrew Lloyd Webber 68 éves!

Sir Andrew Lloyd Webber 68. születésnapját ünnepli, az angol zeneszerző 1948. március 22-én született. A világhír 1971-ben, a tüntetéseket is kiváltó Jézus Krisztus Szupersztár megjelenésekor kapta szárnyra.

Már gyermekkorában is zenélt:

 

Apja templomi orgonista volt, ő maga is billentyűs hangszeren - zongorán - kezdte zenei tanulmányait. Kilenc éves volt mindössze, amikor megkomponálta első saját zongoradarabját. Főiskolai tanulmányaival párhuzamosan egyre intenzívebben érdeklődött a zene és a színház világa iránt. Ez utóbbi hozta őt össze Timothy (Tim) Rice drámaíróval, akinek darabjaihoz zenét szerzett. 1965-ben az Eurovíziós dalfesztiválra írtak egy dalt, de visszadobták - később ez lett Heródes király dala a Jézus Krisztus Szupersztárban.

 

 webber05Webber és Rice

 

A siker ízét először 1968-ban ízlelhették meg, amikor a West Enden színre került a bibliai tárgyú József és a színes szélesvásznú álomkabát című darabjuk. Az akkori pop- és rockzene, sőt a folk és a sanzon minden stílusjegye felfedezhető benne. A mára jórészt elfelejtett darab magyar színpadon is kétszáznál több előadást ért meg, hangfelvétele Magyarországon is aranylemez lett, jelenleg a musical itthon, a Madách Színházban látható.

 

Közben a film is felkeltette Webber érdeklődését, zenét komponált az 1971-ben bemutatott Gumshoe című filmhez.

 

webber04

 

Jézus Krisztus Szupersztár, Macskák és a világhírnév:


A világhír 1971-ben, a tüntetéseket is kiváltó Jézus Krisztus Szupersztár megjelenésekor kapta szárnyra őket - a Jézus utolsó napjait bemutató rockopera (anyagiak híján) előbb lemez formájában jelent meg, csak ennek elsöprő sikere után mutatták be színpadon.

 

A Jézus után egy kevésbé sikeres darab következett: a Jeeves. Ennek szövegírója nem Rice, hanem Alan Ayckbourn volt. A kudarc arra késztette Webbert, hogy visszatérjen korábbi szerzőtársához. Az eredmény nem maradt el, újabb sikerük az 1978-ban bemutatott - Perón argentin diktátor feleségének életét feldolgozó - Evita lett.

 

Webber 1981-ben még előző műveinek sikerét is felül tudta múlni a T.S. Eliot versein alapuló Macskákkal, amely a West Enden megszakítás nélkül 22 évig volt műsoron. Londonban több mint 6100 alkalommal játszották, Magyarországon a Madách Színház mutatta be, s azóta is, több mint 30 éve műsoron van.


1984-ben elhunyt édesapja emlékére megírta a Requiemet, majd újabb kitűnő zenés játékok következtek. 1984-ben mutatták be a Csillagfény Express című darabját. A görkorcsolyán száguldozó mozdonyok története volt a komponista legpazarabb külsőségek között színre vitt alkotása.

 

webber03

 

Megkomponálta minden idők legsikeresebb darabját:

 

1986-ban jött a XX. század és minden idők legsikeresebb darabja, Az Operaház fantomja. A Fantom a Macskákat kiütve minden idők leghosszabb ideig futó musicalje lett a Broadwayn.


További alkotásai A Dal és Tánc (1982), a Szerelem nézőpontjai (1989), Fütyüld a szélben! (1998), az Alkony sugárút (1993), a Volt egyszer egy csapat (2000), a Bombayi álmok (2002) - egy indiai zeneszerzővel, A. R. Rahmannal közösen -, A fehérruhás nő (2004), A szerelem örök (2009) és az Óz, a csodák csodája (2011).

 

A zeneszerző producerként is jeleskedik. Cége, a The Really Usefull Group Limited (A valóban hasznos Kft.) sikerdarabokat állít színpadra és hét színház birtokosa Londonban. Műveit csak személyes engedélyével és felügyeletével szabad színre vinni. Műveit ő maga operáknak tekinti, mivel - mint mondja – nem pop-zeneszerző.

 

webber02

 

Slágerek és díjak:


Több dala feldolgozásban szerepelt a slágerlistákon, még Elvis is elénekelte egy szerzeményét utolsó lemezén. Műveit meg is filmesítették, Evitát Madonna alakította. 2012-ben Gary Barlow-val, a Take That együttes alapítójával közösen írták a Sing című kompozíciót II. Erzsébet brit királynő uralkodói gyémántjubileuma - trónra lépésének 60. évfordulója - alkalmából. Többször is járt Magyarországon, többek között darabja bemutatóján, musicaljait a Madách Színház állítja színpadra.


Számos díjban részesült többek között három Tony-díj (1980, 1983, 1988), három Grammy-díj (1980, 1983, 1985), Oscar-díj (1996), Arany Glóbusz-díj (1997). 1992-ben lovaggá ütötte II. Erzsébet királynő a brit kultúra hírnevének öregbítéséért. A darabok sikere mellett ugyanis a róluk készült hangfelvételek is legalább aranylemeznyi példányban fogytak, 1996-ban bárói címet kapott. 2005-bem a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje kitüntetésben részesült.
Háromszor nősült (feleségeinek egyike Sarah Brightman operaénekes volt), öt gyermeke van.

 

Forrás: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum

 

süti beállítások módosítása