MITEM - A korábbiaknál színesebb lesz a program

A korábbiaknál is színesebb programmal, 13 ország részvételével valósul meg április 11. és 24. között a Madách Nemzetközi Színházi Találkozót a Nemzeti Színházban - mondta el Vidnyánszky Attila igazgató az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában.

Kiemelte: a MITEM-en jelen lesz a dél-koreai rítusszínház és Thomas Ostermeier, Európa egyik legjelentősebb színházi alkotója új Sirály-előadása, valamint a svájci Théatre Vidy-Lausanne produkciója is. Mint mondta, arra törekednek, hogy sokféle színházi nyelvet ismerhessen meg a közönség.


Hozzátette: a belgrádi Szerb Nemzeti Színház a mai problémákat feldolgozó Hazafiak című előadással, Urbán András rendezésével érkezik Budapestre. A programból kiemelte még Sztatisz Livatinosz rendezőnek, az athéni nemzeti színház művészeti vezetőjének az Iliászból készített különleges előadását, az athéni Polyplanity Company produkcióját. "Nagy kaland végignézni ezeket a produkciókat" - fogalmazott a rendező.

 

mitem


Hangsúlyozta: céljuk az is, hogy nyitottakká tegyék az embereket más kultúrák befogadására. "Ragaszkodunk a sajáthoz, keressük azt, hogy mi az, ami csak ránk jellemző és azt szeretnénk kibontani, de ezt csak úgy lehet, ha látjuk, hogy mások mit csinálnak" - fogalmazott.


Az igazgató a műsorban beszélt a Nemzeti Színház szerdán este látható Csongor és Tünde című előadásáról is. Vörösmarty művéről szólva úgy fogalmazott, hogy a rendezők előtt általában két út áll: lebutítani a történetet és meseként színpadra állítani vagy a legnagyobb kérdéseket, élet-halál kérdéseit érintve metafizikai drámát, tragédiát létrehozni belőle.


Hozzátette: szerette volna, ha az előadás elején a mese dominál, a figurák meseszerűek, majd a történet fokozatosan emberi dimenzióba emelkedik és a végén a fiatal pár akár az első albérletében az első kávéját issza meg, mélységes hittel a szerelemben. "Gyönyörű történet a Csongor és Tünde, az egyik legszebb szöveg, amit ember írt a földön" - mondta, hangsúlyozva: ennek a darabnak szerepelnie kell a Nemzeti Színház repertoárján.

 

MTI

 

süti beállítások módosítása