Tavaszi áldozatot mutat be az M Studio

Andrea Gavriliu rendezésében készül az M Studio legújabb táncprodukciója: Igor Stravinsky Tavaszi áldozatát mutatják be március 23-án Sepsiszentgyörgyön.

 

Az évad harmadik bemutatóját a kortárs romániai színház- és táncművészet fiatal alkotója, Andrea Gavriliu rendezi, aki „álomprojektjét” valósítja meg az M Studiónál. Márton Imola társulatvezető a bemutatóról tartott sajtótájékoztatón kiemelte, ő kifejezetten örül a választásnak, hisz ha az alkotó régi álmát valósíthatja meg, abból általában igaz, őszinte produkció születik. A sepsiszentgyörgyi születésű Andrea Gavriliu színésznőként végzett Kolozsváron, majd koreográfusként tanult tovább Bukarestben, munkássága 2013-ban a Zic Zac c. előadás kapcsán vált ismertté a román színházi köztudatban. A mesteri vizsgamunkaként létrejött produkció több mint húsz fesztiválon került bemutatásra országszerte és külföldön egyaránt, és utat nyitott több neves rendezővel való együttműködéshez az ország számos színházában.

 

probafoto 3

 

Igor Stravinsky Tavaszi áldozat c. zeneművének alapgondolata egy orosz pogány-kori szertartás, a tavaszi áldozat víziója volt, amely a balett műfajában talált végül formára. A feldolgozott szláv mítoszban a pogány közösség vénei és bölcsei feláldoznak egy szüzet a tavasz istenének. A kiválasztott lánynak halálra kell táncolnia magát, hisz csak ettől éled fel a föld és tavaszodik ki. A Tavaszi áldozatban a lány a haláláig táncol, majd feléled és újrakezdődik a szertartás, a halálba vezető rituálénak nincs vége és soha nem jön el a tavasz.

 

A mű minden koreográfus számára mérföldkő – fogalmazott Andrea Gavriliu, a történelem során számos alkotó állította színpadra a maga értelmezésében. Az M Studio előadásában Gavriliu a kortárs tánc nyelvén fogalmazza újra az eredetileg klasszikus balettre írt zeneművet. A rendkívül komplex zenei partitúra nagy kihívást jelentett a rendező-koreográfus és a társulat számára egyaránt, hisz mindannyian első alkalommal dolgoztak klasszikus zenei anyaggal. A próbafolyamat során naponta 2-3 percnyi mozdulatsort hoztak létre. A táncelőadás a tavasz erejét, energiáját jeleníti meg, „akár egy 35 perces videóklip”- foglalta össze az alkotó, a produkcióval pedig a zenetörténet e korszakalkotó művét kívánja közelebb hozni a mai kor emberéhez.

 

Tavaszi aldozat plakat web

 

Az előadás szereplői Polgár Emília, Gáll Katalin, Nagy Eszter, Bajkó László, Orbán Levente, Szekrényes László, Veres Nagy Attila. A díszletet Alexandru Petre és Lea Rasovszky tervezték, a jelmeztervező Riri Coco. Az előadás létrejöttét a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

 

A Tavaszi áldozat bemutatóját március 23-án, szerdán 19 órától tartják a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncstúdióban, majd 24-én is megtekinthető az előadás. A bemutatóra 5 lejes helyjeggyel érvényesek az Ábel bérletek, helyet előjegyeztetni, jegyet vásárolni a Kulturális Szervezőirodában és a www.biletmaster.ro oldalon lehet.


A Tavaszi áldozat (Le Sacre du Printemps) c. balettet 1913. május 29-én mutatták be Párizsban, az Igor Stravinsky kolosszális zenekari darabjára készült koreográfiát Vaclav Nizsinszkij készítette és a Szergej Gyagilev vezette Orosz Balett adta elő. Újszerű ritmusszerkezete sokkolta a közönséget, az előadás botrányos volt, mégis ezt a művet tartják a modern balett megteremtőjének, amely alapjaiban megreformálta a zene és a tánc ritmusszerkezetről kialakult képét.

 

M Studio

süti beállítások módosítása