Kötetbe gyűjtenék a Simándy Józsefről szóló visszaemlékezéseket

Kötetbe gyűjtenék a Simándy Józsefről szóló visszaemlékezéseket. Az írásokat irodalmi pályázat keretében várják, a könyv a tervek szerint még idén megjelenik.

A pályázatot kiíró Kistarcsai Kulturális Egyesület (KIKE) MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelik: szívükön viselik településük legismertebb szülötte, a 2016-ban éppen száz éve született Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Állami Operaház örökös tagja, a "legismertebb Bánk bán" emlékének ápolását.


Mint felidézik, Simándy Józsefről eddig két könyv jelent meg - Bánk bán elmondja, valamint Simándy József újra "megszólal" címmel.

 

Simandy

 

"Mi egy olyan könyv megjelentetését tervezzük, mely a művésszel kapcsolatos visszaemlékezéseket tartalmazza. Felhívásunkkal szeretnénk minél szélesebb lakossági réteget megszólítani az egész ország területéről, sőt a határon túli magyarlakta vidékekre, és a távolabbi diaszpórákra is számítunk" - írják. A beérkező írások elbírálásába saját kuratóriumuk mellett szakértőket is bevonnak.


A közlemény szerint az egyesület részt vesz a jubileumi eseménysorozaton és ők maguk is rendeznek emlékprogramokat. Ezek közül kiemelkedik az október 5-én, a budapesti Szent István-bazilikában a Magyar Állami Operaház művészeinek közreműködésével adandó ingyenes jótékonysági koncert, melynek célja az év végén megjelenő Emlékem Simándy Józsefről című kötet nyomdai költségeihez történő adománygyűjtés.


"Simándy Józsefet kimagasló művészi tehetsége mellett emberi tartása és hazafias érzelmei miatt is tiszteljük. Képességei révén lett volna lehetősége külföldön letelepedni, de őt nem vonzotta a fényes nemzetközi karrier, megmaradt hazája és családja mellett, igaz magyarként kiszolgálva a hazai közönséget, mely nemcsak az operabarátokat jelentette" - méltatják az énekest.

 

MTI

 

süti beállítások módosítása