Nők az idegösszeomlás szélén: Bemutatóra készülnek az Operettben

Május 20-án az Átrium Film-Színházban mutatja be a Budapesti Operettszínház a Pedro Almodóvar világhírű filmje alapján készült azonos című musicalt Peller Anna és Szomor György főszereplésével. A zenés darab első olvasópróbáján jártunk.

Lőrinczy György, a színház főigazgatója köszöntő beszédében kiemelte, hogy az évad utolsó bemutatóján ismét a nők kerülnek fókuszba.

 

nok01

 

“Idén nem először foglalkozunk kiemelten a nőkkel, gondoljunk csak Sybillre vagy Marie Antoinette-re és az éppen bemutatkozásra váró Chicagói hercegnőre. Az elmúlt években sokat dolgoztunk azon Kerényi Miklós Gáborral, hogy egy kicsit “kinyissuk” az Operettszínház kapuit. Olyan kísérleti előadásokat mutattunk be, melyek érdekesek lehetnek azoknak is, akik nem feltétlenül járnak a teátrumba és miközben a társulat új feladatokkal néz szembe, új kalandokra hívtuk a törzsközönségünket is: ilyen volt Az egy anya története című kortárs opera peremierünk és ilyen lesz a Nők az idegösszeomlás szélén is. Csak azt tudom tanácsolni az Operettszínház rajongóinak, hogy ha eddig még nem láttak Almodóvar filmet, feltétlenül pótolják, aki pedig kedveli a spanyol rendező munkáit, nézze meg az előadást. “ - mondta Lőrinczy György, majd hozzátette, hogy a musical mind a színészi kvalitásokat tekintve, mind énektechnikailag nagy kihívás elé állítja a szereplőket.

 

A főigazgató ezután elsőként köszönte meg Hamvai Kornélnak, hogy annak idején felhívta figyelmüket a darabra.

 

nok02

 

Réthly Attila, az előadás rendezője úgy fogalmazott, hogy: “hálás és büszke vagyok arra, hogy ismét egy érdekes feladatot bízott rám a színház.”

“Első hallásra beleszerettem a darabba, és amióta eljutottam Madridba, azóta végképp a kedvencemmé vált. Az 1988-as kultuszfilmet a világon mindenhol ismerik és szeretik, remélem a musical, mely ezúttal a színésznőket hozza különleges helyzetbe, szintén közkedvelt lesz“ – fűzte hozzá a rendező.

 

A Nők az idegösszeomlás szélén főszereplői Peller Anna, Szomor György, Janza Kata, Gubik Petra, Ábrahám Gabriella, Kocsis Dénes, Simon Panna, Mészáros Árpád Zsolt, Petridisz Hrisztosz, Papadimitriu Athina

 nok06

 

A sűrű nyári programok miatt speciális ensemble szerepel majd a produkcióban – régi és új táncosok is fellépnek. Mivel a musical rendkívül megterhelő anyag zeneileg és pszichésen, ezért cover szereposztás is készül, a következő szezonban mutatkoznak majd be a “váltótársak, Füredi Nikolett, Vásári Mónika és Szentmártoni Norman, valamint a színház fiatal stúdiósai.

 nok04

 

A Sweet Charity bemutatója óta keresték az alkalmat a teátrumban az újabb közös munkára Varró Dániellel, a produkció fordítójával, akiről a főigazgató elmondta: “nem is tudtuk elképzelni, hogy rajta kívül más fordítsa a művet, neki köszönhetően születtek meg a különleges dalszövegek és a szövegkönyv.”

 

Az előadás zenei vezetője Kovács Adrián, aki a stúdiósok Parasztopera című darabjában dolgozott már az Operettben.

Réthly Attila harmadszorra dolgozik a színházzal, az Amerikai komédia és az Én és a kisöcsém után újra rendezőként köszönthetik  a csapatban. A koreográfiát Barta Viktória készíti, Khell Csörsz tervezi a díszleteket, a jelemzeket Velich Ritának köszönhetjük.

 

nok03

 

Ajánló a darab elé:

 

A helyszín Madrid, 1987-ben.

Pepa, - másodvonalbeli szinkron színésznő- élete fenekestül felfordul, amikor szeretője, az idősödő Ivan bejelenti, hogy elhagyja. Ám ahogy lenni szokott, a baj nem jár egyedül, hamarosan beállít Pepa barátnője, aki nála keres menedéket, mert a barátjáról kiderült, hogy valójában terrorista. Mindennek betetőzéseként felbukkan még Ivan volt felesége, a neurotikus Lucia, valamint a fiuk, Carlos és annak menyasszonya is.

Pedro Almodóvar robbanásszerűen tört be a filmes szakmába a nyolcvanas években, az Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén-nel. A filmet 25 díjjal jutalmazták és szinte azonnal belépett a kultfilmek sorába. Ez az egyedülállóan fordulatos történet különös de szerethető alakokat vonultat fel, humora magával ragadó, és minden keserűsége mellett tele van életörömmel. A musicalben jóakarók, ellenségek és nők minden mennyiségben, hol gyalog, hol taxival kergetik érzelmeiket, háttérben a reklámfilm-forgatások kaotikus világa, rögzítőkön hagyott telefonüzenetek sora, na meg nyugtatók a turmixgépben. Temperamentumos, latinos zene és igazi mediterrán életérzés a színpadon.

A női nemet dicsőítő díjnyertes film színpadi adaptációja Magyarországon először, az Átrium Film-Színházban kerül színpadra.

 

Színház.hu

 

süti beállítások módosítása