Újabb előadással jelentkezik Mándy Ildikó Társulata

2016-ben új történetekkel, információkkal, új dalokkal egészíti ki az első világháborúról szóló produkcióját a társulat. Az új bemutató helyszíne ismét a Művelődési Szint.

 

Az alkotók ajánlója:

 

„Amikor hallod a távolból a lövedék fütyülését, az egész tested már előre összehúzódik, hogy felkészüljön a hatalmas robbanásra.” A háború nem hirtelen keletkezik, elterjedése nem pillanat műve. A háborút valamely politikai célért indítják. Ismerjük meg a múlt század egy mára már szinte teljesen elfelejtett háborújának történetét. Előadásunk az első világháború emlékezetének felidézése a jelen és a jövő nemzedék számára.

 

MANDY 1914

Fotó: Dusa Gábor

 

Korabeli krónikák, irodalmi művek, többek között Ádám Éva (Kamenitzky Etelka), Ernst Jünger írásai, Kassák Lajos, Babits Mihály, Palasovszky Ödön, Christian Morgenstern versei idézik a 100 éve történteket. A tervek szerint minden évben kiegészül az előadás 2018-ig, a Nagy Háború befejezésének száz éves évfordulójáig. 

 

A produkció bemutatója az első világháború kitörésének, 1914, száz éves évfordulóján, 2014-ben a Zsámbéki Rakéta Bázison volt.  A második változat, az 1915-ös eseményekkel bővített előadás bemutatóját 1914 / 1915 címmel a Pécsi Harnadik Színházban, Budapesten a MÜSZI-ben tartották.

 

„Mikor megkezdődött, sok szép fiatalember hullott el a harcok mezején, ahol sok vér kiomlott és sok meghalt, sok pedig lába nélkül és karja nélkül, vagy pedig szeme nélkül maradt és sok asszony árván maradt gyermekével együtt és sok szomorú napot töltöttek 1918-ig. És akkor vége szakadt, és ismét új életet kezdtünk és úgy folytattuk az életet tovább Isten segedelmével újra.” 

(Részlet Bihari Lajos gyalogos feljegyzéseiből)

 

 

Mándy Ildikó Társulata

1914 / 1915 / 1916


Alkotók:

Az előadás szereplője: Záhonyi Enikő
Közreműködik: Kallai Nóra (cselló)
A verseket megzenésítette: Márkos Albert 
Jelmeztervező: Bánki Róza
Produkciós menedzser: Sáfrány Eszter
Rendező, koreográfus: Mándy Ildikó

 

Külön köszönet Dr. Magyar László András szakértői munkájának és Kertész Endre (cselló) közreműködésének a felkészülés során.

Támogatók: EMMI, NKA, Első Világháborús Emlékbizottság, Kontakt Táncért Alapítvány

Jegyvásárlás a helyszínen, az előadás előtt, kivéve Early bird jegyek (előzetes foglalással a k.t.a@t-online címen): 800 Ft

Teljes árú jegy: 1000 Ft
Szakmai, diákjegy: 800 Ft
Támogatói jegy: 2000 Ft

 

2016. 03. 31. – csütörtök – 19:00 óra

Művelődési Szint (MÜSZI)

1085 Budapest Blaha Lujza tér 1. (Corvin áruház III. emelet) 

 

süti beállítások módosítása