Új változatban látható az Örök kikelet

A PR-Evolution Dance Company Örök kikelet című előadása Budapesten első alkalommal tekinthető meg egy zongoraest formájában, ahol egybefonódik zene, költészet és kortárs tánc. A produkció március 29-én 20 órai kezdettek látható a Bakelit Multi Art Centerben. Nemes Zsófia koreográfussal készült ez alkalomból villáminterjú.

 

Az alkotók ajánlója:

 

Az összművészeti-eszencia, a társulat azonos című előadásának rövidített változata, melyben egy csapásra főszereplőink gondolat- és érzésvilágában találjuk magunkat, Teleki Gergő élő zongorajátékának kíséretében.

 

Ady versek zenére, táncra hangolva.
Van egy nő. 
Köztünk él, keres, kutat, de nem talál. 
Se szerelmet, se békét, se önmagát. 
Hiány fojtogatja.

Van egy költő, rég halott, szoborrá vált, elfeledték. 
Míg élt, "az élet-halál közt kifeszülő lélek napi igazságai alatt lappangó igazságot - az emberi lényeg titkát s a halállal határolt emberi idő titkát" kereste.
Van egy alkalmazás, az Ady 2.0 – Ha letöltöd, eltéríti életed automobilját. 
Ős, buja földön gázolsz, és az elvadult tájon Ady vezet majd. 
Beszállsz?


A történet napjainkban játszódik. Ady, verseiből kikerül a világunkba, vagy a két szerelemes kerül az ő világába. Szerelmük, küzdelmeik, gyötrődésük hasonlósága megüti Adyt, mintha újra élné halhatatlan szerelmét Lédával.

 

orok kikelet foto spengler laszlo

Fotó: Spengler László

 

Villáminterjú Nemes Zsófival:

 

Az Örök kikeletet 2014-ben mutattátok be a Budapest Táncfesztivál keretei között. Március 29-én pedig egy rövidített változat lesz látható a Bakelitben. Hogyan jött az ötlet, hogy egy intimebb, zongoraest formátumú (zongora & est) változatot is készítsetek ebből a nagyszabású darabból?
Megragadta a képzeletemet, hogy mi történik, akkor, ha kivesszük az előadás esszenciáját és teljesen lecsupaszítjuk a legtömörebb, legbelsőbb vázára. A mondanivalójából tudniillik így nem veszít. Annyira izgalmas lehetőségnek tűnt, hogy egyszerűen nem tudtam ellenállni a gondolatnak, hogy meglássuk mi az, ami így születik. Azt az ígéretet rejtette magába, hogy egy sűrített élmény kivonatot kaphat a néző, ami szerintem meg is történt.


Mennyiben változott az előadás dramaturgiája, hogy az eredeti felálláshoz képest csupán két táncművészt láthatunk a színpadon Orbók Áron színművész és Teleki Gergő zongoraművész mellett?
Természetesen megváltozott. A belső történések kerülnek a középpontba, megszűnik a világ leképezése a főszereplőink körül, csak róluk, az ő érzéseikről szól az előadás, napjainkra átültetve.


Hogyan hatott mindez a darab során feldolgozott versekre?
A versek saját egységet képeznek, fontos, hogy mikor és hol jelennek meg, de önállóan határozzák meg mondanivalójukat.


Spala Korinna és Feicht Zoltán kettőse egy új felállás az előadás életében. Könnyű volt megtalálni az összhangot a két táncművésszel?
Mindketten gyönyörűen hozzák a karakterüket, a férfit és a nőt, az egymás iránti szenvedélyt és szerelmet, beleengedve saját személyiségük jellegzetes vonásait, ami hozzáad a darab egészének teljességéhez.


Teleki Gergő élő zongorajátéka kíséri végig az előadást. Nagyobb hangsúlyt kap a zene ebben a változatban?
Mintha egy zongoraestet hallgatnánk, ahol a zene megelevenedik, gondolatokat, formákat ölt: vers és tánc költészetében, és mégis egységben marad. Minden zongora hang, minden szó, minden gesztus erőteljes és meghatározó, egy egész része.


Az összművészetiség újra és újra feltűnik a darabjaidban. Miért tartod fontosnak a társművészetekkel való együttműködést?
Személyesen is hiszek az alkotó társak és a csoportok teremtő erejében. Szeretem, ahogy egymásra hatnak a különböző művészeti ágak és művészek, az alkotás folyamata felfokozódik, meghatványozódik, ez csodálatos teremtő erő, inspiratív és felfoghatatlan.


Mik a jövőbeli tervei a társulatnak?
A következőkben egy új mese darabbal készülünk, Lúdanyó további meséi címmel. Közben futnak repertoár előadásaink, bemutatót tartunk április 8-án a Nemzeti Táncszínház szervezésében, Kaleidoszkóp címmel. Mellette iskolai beavató programokat csinálunk, nyári kurzusra készülünk, Törökbálint önkormányzatával dolgozunk együtt - hogy csak néhány fontosabb dolgot emeljünk ki -.

  

 

Táncolják: Spala Korinna és Feicht Zoltán

Ady szerepében: Orbók Áron színművész
Zene: Teleki Gergő zongoraművész
Video: Spengler László
Jelmez: Nemes Nóra
Koreográfus: Nemes Zsófia

Támogatók: Emberi Erőforrások Minisztériuma, NKA, NTSZ

 

 

 

süti beállítások módosítása