Fehérlófia - Varázsmese készül Sopronban

Megtartották a Fehérlófia című zenés mesejáték olvasópróbáját a Soproni Petőfi Színházban. A gyermekbérletes előadás bemutatója április 25-én lesz.

 

- A hős lelkét csak a kalandjain keresztül ismerjük meg, mi most arra törekszünk, hogy egy elengedés-és beavatástörténet mellett igazi varázsmesét mutassunk meg a nézőknek a felnőtté válásról - mondta Szabó Attila rendező az olvasópróbán.

 

Hozzátette: a nomád kultúrkörből ránk maradt Fehérlófia az egyik legszebb, legismertebb mítoszunk, tündérmesénk. Számtalan feldolgozásban ismerhetik az emberek, több színpadi változat és emlékezetes rajzfilm is készült belőle. Ők most a reformkori meséléshagyományokra alapozva az anya-fiú kapcsolatot szeretnék előtérbe helyezni az előadásban.

 

olvaso


- A Fehérlófia nem csak azért izgalmas történet, mert három dimenziót (ég, föld, másvilág) összeköt, s tele van csodákkal, hanem amiatt is, mert betekinthetünk a magyar nép hiedelemvilágába, ősi rítusaiba. Akár szimbólumait, jelentéshordozásukat nézzük, így beavatástörténet is ez. Mindemellett a Fehérlófia valójában a felnőtté válásról, annak nehézségeiről, próbáiról szól. A csodás születéstől végigkísérhetjük a hős személyiségének alakulását, változásait, fejlődését, elszakadását az anyjától. Az is érdekes, hogy nem találunk más olyan mesét, ahol a központi férfi szereplőnek nincs saját neve, hanem az anyjáról nevezték el. Igazi tündérmesét szeretnénk adni a közönségnek, zenével, táncokkal - hangsúlyozta a rendező, akit Sipos Ferenc segít koreográfusként, ugyanis a produkcióban a soproni Pendelyes Gyermek Néptáncegyüttes tagjai is szerepelnek.

 

A zene Szokolay Dongó Balázs nevéhez fűződik, az előadás zenei vezetője Fajkusz Attila. A díszlet és a jelmez Fekete Dóra munkája. A mesében Fehérló szerepében a Jászai-, Aase- és Déryné-díjas Horváth Zsuzsa látható, Fehérlófiát pedig Ács Tamás alakítja.

 

Soproni Petőfi Színház

 

süti beállítások módosítása