Várunk. Haza. - "Traumakomédia" a Stúdió K-ban

Március 17-én új bemutatót tartott a Stúdió K társulata Nagypál Gábor rendezésében.

 

Ajánló a darab elé:

 

Családtörténet lesz ez. Várjuk, hogy elkezdődjön. Nem. Tart már egy ideje. Sőt. Nagyon is régen kezdődött. Hogy pontosan mikor, arra persze nem emlékszik senki. Most arra várunk, hogy újrakezdhessük. A történet maga, a várakozás. Várjuk, hogy hazajöjjön a gyerek, a testvér, az apa, a férj. Várunk egy csomagot, vagy legalább egy levelet. Várjuk, hogy lehulljanak a falevelek. A vonatra várunk. Várjuk, hogy elálljon az eső. A vérzivatar. Várjuk, hogy vége legyen. Várunk, mert, ha ennek itt vége, ha eláll végre az eső, ha befut a vonat, ha lehullanak a falevelek, ha megérkezik a levél, a csomag, ha hazajön a férjünk, az apánk, a testvérünk, a gyerekünk, akkor majd jó lesz. Akkor majd újrakezdjük.

 

varunk 2

 

Commedia memoralis néven született meg a Stúdió K Színház legújabb bemutatójának ötlete még 2014-ben. A társulat és Gyarmati Kata dramaturg a trauma és az emlékezés viszonyát kezdték el vizsgálni a dokumentarista színház módszereit felhasználva, hogy rátaláljanak a formára, melyen keresztül megszólaltatható a hallgatás, az elhallgatás. A Várunk. Haza. ennek a régóta tartó kísérletnek az eredménye. Az elmúlt közel száz év történelmi eseményeinek máig ható kollektív traumáit veszi alapul, ezek feldolgozhatatlanságát próbálja meg feldolgozni.

 

Lehetséges ez? Túl tudunk lépni a múlt árnyékán? Meg lehet-e bocsájtani anélkül, hogy elfelejtenénk az ellenünk elkövetett bűnöket? Van esélyünk tiszta lappal kezdeni? És az utánunk jövőknek? Aztán: van értelme föltenni ezeket a kérdéseket? Nem tudjuk. Csak azt, hogy amíg a válaszokat keressük, addig se kell tenni semmit. Várunk a tettekkel, nehogy baj legyen belőle.

 

 

Stúdió "K":

Várunk. Haza.
előadás 1 részben

 

A 20. századi magyar történelem trauma-hagyatékát és a társulat improvizációit felhasználva írta: Kardos Tünde.

 

Szereplők: Homonnai Katalin, Lovas Dániel, Nagypál Gábor, Nyakó Júlia, Pallagi Melitta, Sipos György, Spilák Lajos

 

Rendező: Nagypál Gábor
Rendezőasszisztens: Lipták Noémi
Fény, hang: Fodor Gergely
Zene: Fejér Balázs (Dj Naga), Matisz Flóra
Díszlet: Boros Viktória
Jelmez: Kiss Julcsi

Külön köszönet: Gyarmati Katának

 

Bemutató:
2016. március 17.

 

Időpontok áprilisban:
2016. március 19. szombat 19:30
2016. március 20. vasárnap 19:30
2016. április 1. péntek 19:30
2016. április 7. csütörtök 19:30
2016. április 10. vasárnap 19:30
2016. április 15. péntek 19:30

süti beállítások módosítása