Fábián Gábor: "Ne menjünk el a páriák mellett"

A Miskolci Nemzeti Színház művészeivel készített Szociopoly és Pirézek című előadások kapcsán kérdezte Fábián Gábor színész-rendezőt, a Szputnyik egykori tagját az Észak-Magyarország.

 

Az Észak-Magyarország cikkéből:

 

"Színészként egyre többször zavart, hogy nem szólhatok bele a darabválasztásba, nem mondhatom meg, hogy miről szóljon a színház, amelyben részt veszek. Aztán találkoztam Drazen Sivak horvát rendezővel, akinek a felső tagozatos iskolások részére készített Erőszak című előadásában vettem részt. Azt éreztem, hogy ez nagyon jó eszköz, szeretnék én is ilyet csinálni. De nincs igazi kulcsom ehhez a korosztályhoz. Talán, mert én sem éreztem jól magam annak idején a felső tagozatban. A gimnáziumban viszont igen. Szóval inkább ez tűnt a jó közegnek. Azt gondoltam: az előítéletesség lenne az a téma, amelyikről beszélni akarok ennek a generációnak a tagjaival" - mesélte Fábián Gábor.

 

Az alkotó elmondta: ez 2012-2013-ban történt. "Egyre súlyosabb volt a szélsőjobboldal előretörése Magyarországon. Ez engem nagyon zavart. Szerettem volna, ha ezt a színház is észreveszi. De a Szputnyik Hajózási Társaság - bár komolyan vette önmagát, és a színház társadalmi felelősségét - annyira direkten soha nem fogalmazott, mint ebben az esetben szerintem kellett volna. Azt mondtam magamnak, jó, akkor most hadd csináljam azt, amit én tartok fontosnak. Ekkor találtam ki a Pirézeket" - számolt be a rendező.

 

szocipoly ea 02 domolky daniel WEB 010

Fotó: szinhaz.hu

 

Fábián Gábor szerint ha csak tiltakozunk, azzal ugyan hangot adtunk a saját véleményünknek, de meg sem próbáltuk a másik oldal véleményét formálni. "Ha az utcára vonulok, hogy szerintem ez így nincs jól, könnyen rám süti a másik oldal a számos címke valamelyikét, hogy milyen alak vagyok. Ez lehetetlenné teszi a párbeszédet. Márpedig én a változtatás igényével szeretnék szóba állni azokkal, akiknek a gondolkodását előítéletek terhelik. Nem értek egyet velük, de azt mondom: gyertek, üljünk le és játsszunk. Szórakoztató akarok lenni, hogy legyen értelme velem játszaniuk. És miközben játszunk, szeretném, ha átgondolnának jelenségeket, összefüggéseket. És ennek esetleg az lehet a végeredménye, hogy felülbírálják az álláspontjukat. Kritikusabbak lesznek a saját véleményükkel kapcsolatban is. Nem gondolom, hogy át tudnám fordítani azt, aki kirekesztő, aki előítéletes. De a Pirézek megtekintése után, a Szociopolyban való részvétellel legalább kérdőjelek kerülhetnek az olyan mondataik mögé, amelyeket eddig evidenciának gondoltak. Legalább tudnak róla, hogy ezt mások másként gondolják. És lehet belátják, hogy bizonyos kérdésekben másoknak van igazuk, nem nekik. Lehet, hogy hajszálrepedések keletkeznek az előítéletes gondolkodás betonfalán" - fogalmazott.

 

Fábián Gábor hangsúlyozta, a témái nem a politikai, hanem a szociális mezőből érkeznek, csak úgy látja, ez a terület nagyon cinikusan és gonoszul át van politizálva. "De nagyon fontos hangsúlyoznom: a motivációm nem az, hogy szóljunk be bármely politikai erőnek. Hanem, hogy ne menjünk el a páriák mellett érzéketlenül vagy legalább ne haragudjunk rájuk, amiért páriák, ha egyszer mi sem vagyunk ebben a tényben ártatlanok, sőt" - tette hozzá.

 

A teljes interjú az Észak- Magyarországban olvasható.

 

süti beállítások módosítása