Pintér Béla A bajnokról: "Éreztem, mennyire drámai az alapanyag”

Siker és kisebb sajtóbotrány övezi Pintér Béla első kőszínházi rendezését a Katona József Színházban.

A bajnok bizonyos szála egybecsúszik egy kormánypárti politikus feleségét és egy olimpiai bajnok sportolónőt érintő bulvárhírrel. A rendező azonban állítja, nem a politika érdekelte a sztoriból, hanem a családi mikrotragédiában lévő torokszorító keserűség. Lapszemle.

 

A teljes interjút itt olvashatja.

 

„Ne tulajdonítsunk túl nagy jelentőséget néhány újságíró magánvéleményének, ahogyan a pletykát se tévesszük össze a valósággal. A produkció kiindulópontja Puccini operája, A köpeny volt, amit otthon minimum százszor hallgattam már. Egyszer az erkélyen állva beugrott, hogyan kéne megváltoztatni a szereplőket ahhoz, hogy igazán fájdalmas kortárs történet legyen belőle. Ekkor mondtam igent Máté Gábor meghívására a Katonába. Amikor elkezdtem írni a darabot, egy barátom szembesített azzal, hogy van egy ilyen pletyka. Valószínűleg abban a pillanatban el kellett volna engednem a történetet, de végig akartam vinni, mert éreztem, hogy mennyire drámai az alapanyag” – számolt be a Népszabadságnak Pintér Béla.

 

pinterb

 

A felvetésre, miszerint nehéz elhinni, hogy véletlenül lett a főszereplő polgármester, akinek a felesége egy olimpikonnővel esik szerelembe, a rendező úgy reagált: „Nem ez az első előadás, amelyben polgármester a főszereplő. Múlt héten is játszottuk például Az Őrült, az Orvos, a Tanítványok és az Ördög című darabunkat, amelyben Heródes, majd Péter apostol mai megfelelője egy korunkbeli polgármester. Manapság, mikor nem születnek királydrámák, új nagy hatalmú személyt kell találni. A miniszterelnök túl konkrét lenne, polgármesterből meg van elég. Ezt a figurát egyébként alapvetően önmagamról mintáztam, és ha a mi társulatunkkal mutatom be, akkor biztosan én játszottam volna. Nem bántam meg, hogy így maradt, bár nyilván megúszhattam volna a gyalázkodást, ha a polgármestert átírom vezető edzőre. Az élsportoló karaktere egyébként azonnal szimpátiát vált ki, ez is fontos volt számomra. Fájdalmat nem akartam senkinek sem okozni, és nagyon sajnálom, hogy sokakból váltott ki dühöt, haragot, indulatot. Függetlenül attól, hogy látták-e az előadást vagy sem”.

 

Pintér Béla arról is beszélt, a Fácántáncnál megfogadta, jó darabig nem csinál aktuálpolitikára reagáló előadást.

 

Annak kapcsán, hogy évi egy előadást készít, idén azonban kettőt írt és rendezett, azt nyilatkozta: „Ha kellően motivált vagyok, szellemileg nem annyira megterhelő, csak fizikálisan. Úgy terveztem, A bajnok után pihenek fél évet. De nem így lesz. Már a Katona színházbeli próbafolyamat alatt Enyedi Évi dramaturggal elkezdtük írni az újabb darabunk szinopszisát”.

 

A teljes interjút itt olvashatja.

süti beállítások módosítása