Az El Kazovszkij-kiállítás kurátorai nyerték a MúzeumCafé Díjat

A túlélő árnyéka - Az El Kazovszkij-élet/mű című kiállítás kurátorai, Jerger Krisztina, Rényi András és Százados László vehették át csütörtökön a múzeumi szakma folyóiratának elismerését, a MúzeumCafé Díjat.

    

A Szépművészeti Múzeum MTI-hez eljutatott közleménye szerint a Magyar Nemzeti Galériában tavaly nyílt tárlatot összeállító három kurátor a művészi életmű átfogó, monumentális és elemi erejű bemutatásáért kapta meg az elismerést.


kazo

    

A 2007-ben a Szépművészeti Múzeum által alapított, több nemzetközi elismeréssel is kitüntetett MúzeumCafé hatodszor ítélte oda díját. Az alapítók a díjjal szándékuk szerint minden évben egy olyan magyar múzeumi szakember munkáját ismerik el, aki a magazin szellemiségével összhangban előremutató, új és korszerű szemlélettel alkotott a maga szakterületén.
    

A lap szerkesztősége a díj történetében most először ítélte oda három személynek az elismerést, és az is először fordul elő, hogy a zsűri a MúzeumCafé alapító intézményéhez köthető múzeumi teljesítményt díjazott. Eddig ugyanis alapelv volt, hogy a Szépművészeti Múzeumhoz és a Magyar Nemzeti Galériához köthető szakembert nem díjaz a folyóirat - áll a közleményben.
    

A döntést a szerkesztőség javaslatára a szerkesztőbizottság (Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, György Péter esztéta, Rockenbauer Zoltán művészettörténész és Török László ókorkutató, régész-egyiptológus, akadémikus) hozta meg. 
    

A közlemény idézi Gréczi Emőkét, a lap főszerkesztőjét, aki a csütörtöki díjátadó ünnepségen arról beszélt, hogy a kiállítás kurátorai felkészültségük, a művészhez való viszonyuk, viszonyulásuk, a feldolgozás módjának elképzelése alapján tökéletesen kiegészítették egymást, bármelyikük részvétele nélkül El Kazovszkij művészete, személye nem kapta volna meg a neki járó fényt és figyelmet.
    

A csütörtökön átadott trófeát Salát Zalán Péter, a MúzeumCafé művészeti vezetője tervezte és Paizs Csaba és műhelye, a Plexi Awards munkatársai készítették el.

süti beállítások módosítása