A nagy kézrablás - McDonaugh fekete komédiája a Tháliában debütál

Martin McDonaugh misztikus, fekete komédiája először kerül színre Magyarországon, Radnai Márk rendezésében, a Tháliában.

 

 

Ajánló a darab elé:

 

Tarlington. Mervyn, a kisvárosi szálloda recepciósa mindig arra várt, hogy életének dögunalmát fölkavarja egy igazi dráma. Amikor lövés dörren az emeleti szobában, és Mervyn egyedül találja a gyanús, félkezű vendéget, a drogdílernek és csajának pedig nyoma veszett, már tudja: eljött a nap.

Martin McDonaugh misztikus, fekete komédiáinak sorát erősíti A nagy kézrablás is, mely az Erőszakik és A kripli alkotójának Magyarországon még nem játszott darabja, egy gyilkos humorú élet-halál harc. A párbeszédek Tarantino és Guy Ritchie figuráit idézik, a bűnügyi történetben mintha a Sin City és a Csupasz pisztoly filmek világa találkozna egymással…

 

agykez

 

Alkotók a produkcióról:

 

Radnai Márk a darab rendezője korábban is dolgozott már a szerző egy darabjával, McDonagh legfontosabb ismertetőjegyeit a következőképpen foglalta össze: McDonagh mindig furcsa, sötét, misztikus, film noiros, már-már rémmesébe illő történeteket ír. Többnyire valamilyen hír vagy újságcikk inspirálja, ami A nagy kézrablás esetében egy Spokane-i sorozatgyilkosság volt. Ezekből a hírekből aztán meglehetősen erős sztorikat épít fel. A mi történetünk egy város szélén álló, elhagyatott hotel szobájában játszódik. Egy portás őrzi a kulcsokat, aki alig várja, hogy végre történjen valami, az új vendégek érkezésével pedig meg is kapja a drámát, amire vágyik. Egy félkezű fickó keresi a kezét, akit két drogdíler próbál meg lehúzni, és egy főiskoláról lopott, formalinos kézzel átverni.”

 

A fekete komédia – az ír sikerszerző egyetlen Amerikában játszódó darabja – 2010-ben debütált a Broadwayen. Nem mindennapi, szélsőséges élethelyzetben találkozó figuráit Szervét Tibor, Bán Bálint, Lovas Rozi és Tamási Zoltán keltik életre.

 

12440253 1217763808253163 2977384895695101453 o

 

A karakterek nem átlagosak. A rendező szerint a Szervét Tibor által megformált alak, Carmichel esetében egy kényszerbeteg, mániákus pszichopatáról beszélünk, aki olyan dologra tette fel az életét, amiről ő maga is tudja, hogy semmi értelme. „Egy ötvenes fickó, aki 27 éve keresi a levágott kezét. Elmondása szerint egy vonat vágta le, amit idegen fiatalok szorítottak a sínekhez, akik aztán a saját kezével integettek neki, majd eltűntek. Még mindig az édesanyjával él együtt, akivel meglehetősen furcsa a kapcsolatuk. Mervyn a portás (Tamási Zoltán) alkoholista, évekig speeden élt, és a börtönt is éppen csak megúszta. Magányos figura, senkije nincsen. Régi sérelme, hogy évekkel ezelőtt egy színes bőrű fiú lenyúlta hatvan dollárral. Most ez a fiú, Toby (Bán Bálint) kerül a történet középpontjába. Ő egy drogdíler, pitiáner kis bűnöző, aki a barátnőjével közösen viszi az üzletet. A barátnő, Marilyn (Lovas Rozi) lázadó, harcos típus. A nők egyenjogúságáért, az elfogadásért, az előítélet mentességért küzd, és ugyanezt várja el mindenkitől. Ez már csak azért is érdekes, mert Carmichel folyamatosan rasszista megjegyzéseket tesz. Ez a négyes kerül be egy éjszakára a hotelszobába, és ameddig a történet elfajulhat, el is fajul. Mindezt azonban rendkívül szórakoztatóan teszi, legyenek a jelenetek bármennyire is brutálisak.”

 

10633339 1217763801586497 6002311192150062995 o

 

Amire a néző még számíthat:

 

Ön káromkodott már életében? Mert mi még nem! Viszont az előadás szereplői néha cifrán szentségelnek. Mindezt persze csak azért teszik, mert közvetlen életveszélyben vannak, fegyvert fognak a fejükhöz és leöntik őket egy kanna benzinnel. Szerintünk ilyen helyzetben ez megbocsájtható. Ön szerint is, igaz?

 

Ha szereti Tarantino vagy a Coen testvérek filmjeit, ezt is imádni fogja! Fergetegesen erőszakos jelenetekkel és lehengerlően brillírózó káromkodásokkal várjuk Önöket!

 

Kérjük, jegyelővétel előtt kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét!

 

12898254 1217763738253170 2159373838802804909 o

 

 A nagy kézrablás

Szereplők:

Carmichael - Szervét Tibor

Toby - Bán Bálint

Marilyn - Lovas Rozi

Mervyn - Tamási Zoltán

Fordította: Hamvai Kornél

Rendezte: Radnai Márk

Bemutató: 2016. április 23.

 

 

süti beállítások módosítása