Sopronba érkezik Haumann Péter és a Szókratész védőbeszéde

Platón: Szókratész védőbeszéde címmel Haumann Péter önálló estjét tekinthetik meg bérletes előadásként a nézők április 9-én (szombaton) este hét órakor a Soproni Petőfi Színház kamarajátszóhelyén, a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban.

 

Szinte példátlan az a színházi sorozat, amelyet ezzel a művel Haumann Péter, a nemzet színésze bejárt az elmúlt több mint negyven éve. A monodráma a művész védjegyévé vált. A Szókratész védőbeszédét a fiatal Haumann Péterrel a címszerepben 1970 októberében tűzte műsorára az épp akkor induló 25. Színház. A produkció sok száz előadást ért meg. A színész aztán önállóan bejárta vele az országot.

 

haumann

 

A nyolcvanas évek végén úgy gondolta, Szókratész védőbeszédét nem kell már többször elmondania, ám a kor, az idő követelte, hogy az örök érvényű művet műsoron tartsa. A Katona József Színház Sufnijában 2011 óta ismét előadja és újra járja vele az országot.


Nemrég egy interjúban azt mondta: ma még nagyobb szükség van erre a műre, mint valaha, mert sok meggondolatlan beszéd hangzik el, az emberek nem beszélgetnek önmagukkal.


A legendás előadás számtalan kérdést feltesz a közönségnek, s közben elgondolkozhat mindenki azon is: a világ által modellnek tekintett demokráciában miért ítélték halálra a legtisztábban és legeszesebben gondolkodó filozófust.

 

Soproni Petőfi Színház

 

süti beállítások módosítása