„Eleve lenyűgöző" - Fekete Ádám darabja újra a Trafóban

Fekete Ádám igazi polihisztor: a hamarosan bemutatásra kerülő  című film egyik főszereplője, sokat foglalkoztatott dramaturg, fordító és dj.

A Csoportkép oroszlán nélkül című darab, amelyet nemcsak írt, hanem tavaly meg is rendezett olyan hangos szakmai sikert aratott, hogy még az Élet és Irodalom is kétszer számolt be róla. „’Elfogadom, ha ez kell’ - írta Koltai Tamás, és ez a tárgyilagos nyitottság jele volt. "De mivel nekem ez kell, muszáj volt újra írnom róla.” Az előadás április 6-án ismét látható a Trafóban.

 

IMG 0107

 

Ajánló a darab elé:

 

Bár ezen a csoportképen oroszlán tényleg nem szerepel, de egy nő, vendégek nélküli vendéglővel; egy férfi, aki menekül lebénult felesége elől; a béna feleség és alkoholista gyógytornásza; egy fiú, aki dobozt húz a fejére, az asztal alá bújik és mindig ugyanazt a zenét hallgatja; egy hisztérikus várandós asszony meg a férje, aki attól retteg, hogy láthatatlanná válik; egy társtalan nő és egy egyedülálló férfi, akik mégsem jönnek össze. Fekete Ádám  Richard Brautigan humorát és Roy Andersson északi tragikumát ötvözi sajátos (ön)ironikus hangjával. Ilyen fiatal rendező darabja pedig nem sűrűn kap ekkora szakmai figyelmet, mint a Csoportkép oroszlán nélkül.

 

„Általában azt látom a színházban, hogy mindent sürgetnek, miközben a szöveg gyakran nemcsak el van mondva, de el is van játszva, és még a játék is el van játszva. (…) Engem az érdekel, hogyan rakódik össze egy töredékesen elmondott történet a nézők fejében, és hogyan lehet a szereplők lelkiállapotát éreztetni azáltal, hogy ők nem mutatják meg" - nyilatkozta a darab kapcsán Fekete Ádám.


IMG 0097

 

Így látta a kritika az előadást:

 

„Én látok ebben a nézői megpróbáltatásban fantáziát. Fekete Ádám ez által is el akarja tüntetni a színjátszást. (…) Ez a technika, virtuozitás, és formaművészet nélküli színészet is tud hatni. Elfogadom, ha ez kell.” (Koltai Tamás, Élet és Irodalom)

 

„És valami egészen egyszerű, de lényeges dologra tapint rá, arra, hogy az élet egy szüntelen, végeérhetetlen várakozás: állunk a piros lámpánál, várjuk, hogy zöldre váltson, várjuk a buszt a megállóban, hogy felülve rá azt várjuk, hogy megérkezzünk.

Fekete Ádám első előadása koherens, izgalmas koncepció szerint épül fel.” (Puskás Panni, revizoronline.hu)

„A Fekete Ádám által elénk tárt képen szereplőket pont annak a hiánya köti össze, ami más csoportképeken jó esetben feltétlenül megvan: a köztük lévő emberi kapcsolatok.” (Szabó Zsuzsa, 7ora7.hu)

IMG 0111

 

Eleve lenyűgöző, hogy egy friss diplomás művész ilyen ambíciókra tör, és nem suta megalkuvásokkal lép a pályára.” (Hegedűs Róbert, vanyabacsi.blog.hu)

A humorral sem fukarkodó szituációk éles kés gyanánt hatolnak hétköznapjaink jól megszokott rituáléi mögé. Ráérősen, komótosan, ám annál magabiztosabban mesélik történeteiket a Csoportkép oroszlán nélkül alkotói a Trafóban.”„A Táp Színház, a Trafó és a Füge Produkció bátor vállalkozása megéri a szellemi befektetést, hiszen egy pillanatra sem válik unalmassá, és képes megmutatni a hétköznapok költői szépségét.„ (Szekeres Szabolcs, art7.hu)

„Olyan aspektusból láttatja életünket, ahonnét a létezés megannyi apró rezdülése öröm és mindent elsöprő diadal a pusztulás fölött: természetes fényben.” (Gáspár Ildikó, színház.net)

 

IMG 0135

 

CSOPORTKÉP OROSZLÁN NÉLKÜL
(természetes fényben)

Táp Színház – Trafó – Füge Produkció – Fekete Ádám
2016. április 6. (szerda) 20.00

 

Író: FEKETE Ádám
Szereplők: CSILLAG Botond, DÉKÁNY Barnabás, FÁBIÁN Szabolcs, HAJMÁSI Dávid, HEGEDŰS Barbara, LABODA Kornél, PITI Emőke, TARR Judit, SZÉKELY Rozália, VASVÁRI Emese, SZABÓ Znajka
Dramaturg: LABODA Kornél
Díszlet, jelmez: CSOMOR Katerina, TÖRÖK Adél
Hang: BARTHA Márk
Rendezőasszisztens: SZABÓ Zsófia
Rendező: FEKETE Ádám

 

süti beállítások módosítása