"Bedőlhetnek" - Tompa Andrea a kulturális folyóiratokról

Január óta hitelbe dolgoznak a Színház c. lap munkatársai, tömegesen szűnhetnek meg kulturális folyóiratok. Az ATV Start Plusz c. műsorának Tompa Andrea, a Színház főszerkesztője volt a vendége.


Tompa Andrea a műsorban elmondta, 3 éve kezdődött el egy nagyon jó rendszer a folyóiratok életében, mivel a kiemelt státuszba került művészeti folyóiratok három évre pályázhattak a Nemzeti Kulturális Alapnál (NKA) támogatásra, és ez nagyon tervezhetővé tette az életet. Először történt meg 1990 után, hogy volt egy biztos jövőkép a lapok előtt - tette hozzá a főszerkesztő.

  

 Tompa Andrea

Fotó: Kurucz Árpád, nol.hu

 

A hároméves pályázat tavaly lejárt, és "elfelejtették" kiírni a következő pályázatot - fogalmazott Tompa Andrea. Úgy véli, a kuratóriumok átalakítása miatt nem tötént meg a folyóirat-pályázatok kiírása tavaly szeptemberben. "A pályázatot végül januárban írták ki februári leadással, és ha számunkra lesz is pozitív döntés, június-július, de reális számítások után akár szeptember előtt nincs pénz, és nincs költségvetés sem" - tette hozzá. Ráadásul ezúttal nem három, csupán egy évre írja ki az NKA a pályázatokat.

 

Tompa Andrea szerint ahhoz, hogy például egy irodalmi lap megéljen a piacból, egy lapszámot 1500-2000 forintért kellene eladni, ami irreális ma Magyarországon. "A mi kiadónk egy közhasznú alapítvány, mi közpénzből élünk, közpénzből éltünk mindig, és abból szeretnénk a továbbiakban is, ezért mi úgy definiáljuk a feladunkat, hogy mi közfeladatot látunk el. Mi nem a mániáinkat írjuk, hanem megpróbáljuk lefedni, mi történik az országban. Természetesen elsősorban a kőszínházban, Budapesten és vidéken. Úgy értelmezem, van egy feladatunk, egy küldetésünk" - fejtette ki a Színház.c lap főszerkesztője.

 

A lapnál egyébként januárban kaptak utoljára fizetést a munkatársak. "Szerencsére olyan csapatunk van, aki aztmondja, addig csináljuk, amíg egy fillér van a kasszában, és amíg a szerzőinket ki tudjuk fizetni, ez fontos szempont. Bedőlhet, hiszen most már hitelbe dolgozunk" - hangsúlyozta Tompa Andrea.

 

A teljes beszélgetés ide kattintva nézhető meg.

 

 

 

süti beállítások módosítása