Mirandolina, te drága - Zenés komédia Kassán

Carlo Goldini – Mikó István – Ferkai Tamás Mirandolina, te drága című zenés komédiáját mutatta be a kassai Thália Színház március végén.

A színház ajánlója a darab elé:

 

A Mirandolina, te drága Carlo Goldoni közkedvelt Mirandolináját, a sármos, hol bájosan bumfordi, hol karcosan éles, hol melankolikusan rezignált, hol harsányan mulattató hangvételű komédiáját Mikó István rendezi meg Kassán.

 

probafotok5

 

A darab egyértelműen az olasz mester klasszikusa, de mégis egy kicsit más, mint az eredeti darab. Ferkai István átiratának a lényege, hogy még pergősebb, még fordulatosabb lett a cselekmény, a prózai szöveget pedig Mikó Istvánnal karöltve fülbemászó, mediterrán hangulatú dallamokkal dúsították. Mirandolinát nem kell félteni, mindenki oda van érte, tud bánni a férfiakkal, önálló, okos nő, aki kemény kézzel, magabiztosan vezeti vállalkozását, egy közkedvelt, forgalmas fogadót.

 

Ám mindez kevés egy olyan társadalomban, ahol egy nőnek szinte kötelező férjhez mennie, és ahol nehéz eldönteni a pénznek vagy a rangnak van-e nagyobb hatalma. Mirandolina igazi nő, a nőiesség legkülönbözőbb színeivel, árnyalataival képes meglepni hódolóit, akik számításból, vagy esetleges szerelemből keresik a kegyeit. Mirandolina határozott, de ha kell simulékony és lágy, Mirandolina élelmes és eszes, de ha kell odaadó és önfeladó asszony, Mirandolina szabad és életrevaló, de ha kell ragaszkodó és ábrándozó. Természetesen mivel igazi nőről van szó, sokszor nehéz eldönteni, mikor játszik csak és mikor őszinte, mikor teszi, mondja azt, amit mások hallani akarnak, és mikor beszél a szívéből, mikor mutatja az igazi arcát, az érzékeny, esendő nőét és mikor használja tudatosan és direkt a nő fegyvereit.

süti beállítások módosítása