Hatalom–Művészet 9-0 - Radnóti Zsuzsa írt a dunaújvárosi igazgatóváltásról

Radnóti Zsuzsa Jászai Mari-díjas dramaturg, érdemes művész a Bartók Kamaraszínház élén bekövetkező változásról írt a nol.hu-n.

 

Radnóti Zsuzsa írásából:

"(...) Egy színházi kultúrának, különösen ha annyira a fővárosra centralizált, mint a magyar, létfontosságú, hogy vidéki városaiban olyan újszerű értékekkel rendelkező szellemi műhelyek jöjjenek létre, amelyek azonban a jól bevált, szórakoztató színházi struktúrát sem szüntetik meg, inkább megújítva folytatják tovább, így a teátrum a hagyományos közönségtől sem szakad el. Most már múlt időben mondhatjuk csak el, ilyen formálódó, egyelőre még szerény, de nagyon ígéretes szellemi műhely volt Dunaújvárosban. A régebben inkább csak befogadó színházként működő Bartók Kamaraszínház öt éve új irányítást kapott. Ebben a nem nagy lélekszámú városban igazi művészi fegyvertény volt, hogy két elszánt, tehetséges színházújító és -vezető, sőt – hangsúlyosan kiemelve – vezetőnő, dr. Borsós Bea igazgató és Dobák Lívia művészeti vezető létrehoztak egy izgalmas formációt. Még az út elején jártak, de a színházi szakma egyre többször figyelt fel előadásaikra, formálódó színészcsapatukra és az óvatosan kísérletező műhelyükre. És, ami ugyanilyen fontos, nemcsak szakmai presztízsüket tudták növelni, hanem szerény mértékben látogatottságukat is" - írja Radnóti Zsuzsa.

 

 bartok

 

A dramaturg szerint egy igazi, az értékeket ismerő, a kultúrát értően támogató városvezetés ilyen esetben örömmel díjazná, hogy a vezetők folytatni szeretnék a munkát, hiszen eddigi eredményeik biztosíthatják az ígéretes továbblépést, és így növekedhet a város kulturális presztízse is.

 

"Dunaújváros vezetése azonban másmilyen. Lejárt az eddigi vezetés mandátuma. A valóban tekintélyes szakmai testület 9-0 arányban bizalmat szavazott az újrapályázóknak, de a polgármester vezette gyűlésen az önkormányzati képviselők az előzőleg senki által nem támogatott másik pályázót, Őze Áront hozták ki győztesnek. Szinte képtelenség elhinni, hogy ez megtörtént. A legszomorúbb azonban, hogy naponta történnek itt és most szerte az országban súlyosabbnál súlyosabb atrocitások a kultúra, a társadalom és a politika számos területén, és kérdés, hogy egy ilyen szűkebb közösséget érintő, de mégis az egész kulturális életre vonatkozó precedens mennyire éri el a szélesebb közvélemény ingerküszöbét" - fogalmazott Radnóti Zsuzsa, aki írásában tiszteletét fejezi ki annak a kultúraszerető dunaújvárosi polgárnak, aki az önkormányzati döntés után személyes bojkottot jelentett be az új vezetés ellen.

 

A teljes írás a nol.hu-n olvasható.

 

A Színház.hu hamarosan interjút közöl Őze Áronnal.

 

süti beállítások módosítása