Hol a határ? – Ismét jön a Negyed7Negyed8 Fesztivál

Április 22. és 30. között pészah ünnepén ismét megrendezi a Negyed7Negyed8 Fesztivált Budapest 7. és 8. kerületeiben a Marom Egyesület. A fesztiválközpont ezúttal is az Auróra közösségi tér lesz.

 

Az idén 10 éves Negyed7Negyed8 Fesztivál ezúttal a határok közötti mozgás kérdéseit és hatásait követi. Mi történt anno, hogyan alakul ma Európa és mi a határvonalak jövője? Mit gondolnak az évtizedekkel ezelőtt beletelepülők vagy a frissen hozzánk költözők? Hogy érzi magát az itt élő külföldi, vagy az, aki egy ideje már magyar? Hogyan változik a különböző kultúrák miatt a város? Van-e szükség a határokra? És mi közük ehhez – is – a zsidóknak?

 

negyed7negyed8

 

A programsorozat április 22-én köztéri filmhíradóval, széder-estével és koncertekkel (Delalamm, Erdőfű, Love Alliance - Exodus special) nyit, utána pedig 9 napon át vár több, mint 50 programmal: kiállításokkal, tematikus városi sétákkal, Táp (séta)színházzal, workshopokkal, filmvetítésekkel, jógával, bulikkal és olyan testvérprogramokkal, mint a Népszínház Karnevál 8. kerületi utcabálja, a Budapest zsidó örökségét bemutató interaktív tananyaghoz, az Időutazó projekthez kapcsolódó szakmai napok és városi szerepjáték, vagy az Art as a Medium Fesztivál családi napja.

 

Fesztiválhelyszínek: Auróra, Rácskert, Kisüzem, Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár, Mika Tivadar Mulató, Izraeli Kulturális Intézet, Lumen Kávézó, Lumen Zöldséges és Közösségi Szolgáltató, Massolit, FKSE Stúdió Galéria, ELTE, Bálint Ház, Patyolat, Puccs, Konfekció, Víg utca 22. a 7. és 8. kerület utcái, közterei, zugai.

 

A fesztivál 2006-ban indult még Negyed6Negyed7 néven, először csak hanuka, majd pészah ideje alatt is, a kerületek helyeit összefogó projektként. A név arra utalt, hogy a régi pesti zsidó egyed Budapest VI. és VII. kerületében helyezkedik el. 2014-től már Negyed7Negyed8 néven fut tovább a fesztivál bevonva a Marom új közösségi terének környezetét, a nyolcadik kerületet, és azzal együtt még több szociális projektet is. A VII. kerületnek szintén gazdag zsidó múltja van, és városfejlesztési szempontból szintén sok figyelmet érdemel. A N7N8 célja, hogy a zsidó kultúrát a helytörténeten keresztül mutassa meg és értelmezze újra.

 

Az elmúlt 14 év alatt a Marom Klub Egyesület többszáz kisebb-nagyobb eseményt szervezett, projektet indított el, és működött együtt más szervezetek programjaiban. 2006-2012 között programjait a volt Sirályban, 2014 őszétől az Auróra Kulturális Központban szervezi. 2006-ban indította el az egyre népszerűbb Bánkitó Fesztivált is. A Marom egyetemisták kezdeményezésére alakult 2002-ben a zsidó kultúra újraértelmezése és újjáépítése céljából. A szervezet legfőbb célja, hogy a zsidó művészetet, történelmet és a vallási hagyományokat összekösse és a kortárs kultúra kontextusában értelmezze.

 

Pészah idején a zsidóság az egyiptomi fogságukból való szabadulását ünnepli, a negyven évig tartó vándorlásra és az otthontalálásra emlékszik.

 

süti beállítások módosítása