"Emelt fővel" - Bemutatták a Švejket Szolnokon

Április 8-án mutatta be a Szolnoki Szigligeti Színház Švejk, a derék katona történetét.

 

A szolnoki színház ajánlója:

 

Svejk, a derék katona, a két világháború közötti világirodalomnak ez az immár példabeszéddé vált hõse elevenedik meg a színpadon. az író regényének színpadra alkalmazott változata vérbõ humorral, a szatíra éles fegyverével rántja le a leplet a habsburgi monarchia kiszolgálóiról, s mozgósít a tõkés-földesúri rendszer vezetõ rétegeire oly jellemzõ úrhatnámság, képmutatás, züllöttség, korrupció elleni küzdelemben.

 

DSC 9335k A TEAM Foto Samson Reka


Az irodalmi alkotás s annak vezéralakja kíméletlenül gúnyolja a belsõ ellenmondásokkal vívódó ferencjózsefi császárság talpkövének tekintett hadsereget, pellengérre állítja tisztikarának ostobaságát, aljasságát, gonoszságát, gyávaságát, s látszólagos együgyûséggel kíméletlenül szemükbe vágja az igazságot.


Svejk józan ítélõképességét, töretlen optimizmusát nem sikerül béklyóba verni sem a katonabörtön gyötrelmeivel, sem az ezredorvos körmönfont gyógykezelésének kínzásaival. Mindenkor kiegyensúlyozott, magabiztos, s ez abból fakad, hogy a nép egyszerû fiának e kiválóan jellemzett típusa rendíthetetlenül bízik abban, hogy minden kétségbeejtõnek tûnõ helyzetbõl van kiút és minden furfangjával, s ha kell áldozatok árán is védekezik a legsúlyosabb csapás, a háború ellen.

  

DSC 5182k Meszaros Istvan Foto Samson Reka 

Fotó: Sámson Réka

 

Jaroslav Hašek cseh író Švejk, a derék katona és egyéb különös történetek című novellagyűjteménye 1912-ben jelent meg. Ebben a könyvben bukkan fel először Švejk alakja, de a szeretetre méltó, együgyű figura csak a világháború után, a regénnyel vált híressé. Mai stresszes világunkban a pozitív gondolkodás szinte nélkülözhetetlen. Arra, hogy az optimizmus igazi életelixír, Svejk, a derék katona az egyik legjobb példa. A neki jutott sötét korban is rendületlenül őrzött derűje, vidámsága, mindannyiunk számára útmutatás lehet egy teljesebb élethez.


"Ez egy nagyon-nagyon erős regény. A belőle készült színpadi adaptációk közül is egyik jobb, mint a másik. Ám ehhez a műhöz kizárólag akkor szabad hozzányúlni, ha az embernek van egy Švejkje. Márpedig nekünk, szolnokiaknak van, úgy hívják, hogy Mészáros István. És ugyanilyen fontos a másik főszerep, Lukas főhadnagy szerepe. Barabás Botondra szabták. Két nagyon különböző figura, egy nagyon nehéz világban, egy háborúban. Folyamatosan érvényes a kérdés, hogy Švejk buta, vagy okos? Játssza a hülyét, vagy nem játssza? Nekünk is fel kell tenni ezt a kérdést magunknak. De biztos vagyok benne, hogy megválaszolatlan marad. Minden helyzetben máshogy állok ehhez a gondolathoz. Az egyikben okos bolond, a másikban boldog együgyű. Mindig sziporkázik, mindenről mindig eszébe jut valami meglepő összefüggés. Nagy lecke, hogy a kisembernek hogy kell túlélni a megpróbáltatásokat, a háborút, a megalázó, gyilkos helyzeteket. Švejk megtalálja a megoldást. Kiutat talál minden nyomorúságból. Az egyszerűséggel, a szolgálatkészséggel, emelt fővel, akár parancsszóra, akár anélkül, de a legtöbbet hozza ki a szűkös lehetőségekből. Azon van, hogy boldogsággal legyen tele az élet" - mondta Molnár László rendező.

 

DSC 5163k Meszaros Istvan Tarnai Attila Foto Samson Reka

Fotó: Sámson Réka

 

Jaroslav Hašek
Švejk, a derék katona

Réz Ádám fordításának felhasználásával
színpadra alkalmazta: Verebes István

 

Švejk: Mészáros István
Lukas: Barabás Botond
Von Schwarzburg: Horváth Gábor
Von Schwarzburgné Isolda: Radó Denise
Safranek,Wendler komlókereskedő: Horváth György
Wendlerné Katy: Kertész Marcella
Madame Pulsky: Lugosi Claudia
Venda csendőrőrmester: Zelei Gábor
Preizlerka néni: Gombos Judit
Laczina páter: Karczag Ferenc
Kraus ezredes, Kákonyi: Harna Péter
Kákonyiné Etelka: Molnár Nikolett
Vodicka: Tárnai Attila
Zahradik állomásfőnök, Schrőder ezredes: Ónodi Gábor
Von Hansgirg hadbíró, Rozek kalauz: Vándor Attila
Bousek főkalauz: Deme Gábor
Aranka, cseléd: Jankovics Anna
Milos parasztember: Molnár László
Milos felesége, parasztasszony: Fekete Réka
Pavlousek csendőrjárőr: Kinczel József
katonák, ünneplők, négy tagú fúvószenekar


Díszlettervező: Túri Erzsébet
Jelmeztervező: Libor Katalin
Segédrendező: Ignátz Éva

Rendező: Molnár László

 

 

süti beállítások módosítása