Elhunyt Arnold Wesker brit drámaíró

83 éves korában elhunyt Arnold Wesker brit drámaíró, aki több mint ötven éven át tartó munkássága során 50 színművet, valamint verses- és novellásköteteket, tanulmányokat és egy gyerekkönyvet írt.

    

Fia, Lindsay Wesker közölte, hogy Parkinson kórban szenvedő édesapja kedden halt meg.


Arnold Wesker

    

Arnold Wesker 1932-ben született Kelet-Londonban zsidó családban. A 40-es évek végén otthagyta az iskolát és számtalan különféle állás vállalt, volt konyhai kisegítő és cukrász is, ezeket a tapasztalatait használta fel például A konyha című színdarabjában. 1950-ben a királyi légierő tagja lett.  
    

A dühös fiatalok 50-es évekbeli nemzedékébe tartozó Wesker az egyik legtöbbet játszott angol drámaíró volt, aki a munkásosztályról írt drámáival robbant be az irodalmi életbe az 1950-es évek végén. A Chicken Soup with Barley, a Roots és I'm Talking About Jerusalem című trilógiával vált közismertté, amelyet Wesker Trilógia címen mutattak be a londoni Royal Court színházban. Ezekben a művekben már megjelennek az úgynevezett kitchen sink dráma alapjai, a valósághűség, a történet tökéletes pontosságú leírása, a kendőzetlen szókimondás.
    

Legsikeresebb színművei közé tartozik az 1957-ben írt A konyha, amelyből film is készült, a darabot több magyar színházban is bemutatták. 
    

1964-ben ő alapította meg a londoni Roundhouse első színházát. Az író a hatvanas évek atomfegyver-ellenes mozgalmainak egyik vezető alakja volt, ebben vállalt szerepéért börtönben is ült.
   

 Műveit 18 nyelvre fordították le.
   

 II. Erzsébet 2006-ban lovagi címet adományozott az írónak. David Cameron brit miniszterelnök és Jeremy Corbyn, a Munkáspárt vezére a méltatásban arról írt, hogy Wesker volt az az író, aki "megváltoztatta Nagy-Britannia arcát".

süti beállítások módosítása