Hoppál: a minőségi kultúra révén egy stabilabb társadalom alapjait tesszük le

Bár számos gátja van a kultúra felvirágoztatásának, az utóbbi időben mégis egyfajta szemléletváltás érzékelhető, melynek eredményeként megújult az intézményrendszer és megnőtt az igény a minőségi kultúrára - jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára szerdai veszprémi előadásában.

    

Hoppál Péter az országos közművelődési konferencián arról beszélt, hogy a kultúra fejlesztése a társadalom jövője szempontjából kulcskérdés, melyhez a szereplők részéről teljes körű együttműködésre van szükség.


hoppalpeter

   

Hozzátette: "az elmúlt 15-20 év médiavilága" arra kényszerített, hogy "viharos ellenszélben, a szellemi önvédelem eszközeivel harcoljunk". 
    

A megújuló, az embereket megszólító intézményrendszer létrejötte, a múzeumok módszertani megújulása és az új kulturális terek születése mind jó reménységgel szolgál, és azt mutatja, hogy fejlődési pályára áll a kultúra - fogalmazott az államtitkár.
    

Hoppál Péter úgy vélte: azokon a településeken, ahol a gazdasági lehetőségek szűkösek, de létezik egy innovatív kulturális közösség, jobb az ott élők életminősége, magasabb a "boldogságindexe", mint ott, ahol jobbak a gazdasági lehetőségek, de nincs közösségszervezés. 
    

Ez azt mutatja, hogy kiemelt szerep jut a kultúrához való hozzáférésnek és a települést jellemző kulturális szokásoknak - hangsúlyozta.
    

Hozzátette, hogy az idei esztendőben 800 millió forinttal több jut a vidéki kulturális fesztiválokra, mint tavaly.
    

Mint megjegyezte, bizakodhatunk abban, hogy a társasági adó a közeljövőben a közművelődés és a közgyűjtemények támogatására is fordítható lesz, ami hatalmas forrásnövekedést eredményezne az ágazatban.
    

Porga Gyula, Veszprém polgármestere (Fidesz-KDNP) a konferencián arról beszélt, hogy a városban a közelmúltban ment végbe a kulturális ellátórendszer átalakulása, melynek eredményeként a két nagy kulturális központ egymást erősítve szolgálja Veszprém kulturális életét.
    

A csütörtök délután záruló kétnapos konferencián szó lesz majd egyebek mellett a kulturális intézmények hatékony szervezetfejlesztéséről és működtetéséről, valamint a korszerű vezetői szemléletről is. 

süti beállítások módosítása