Jelinek-ősbemutatóval nyílik meg a Tesla Teátrum - Főszerepben Szalay Kriszta és Cserna Antal

Április 29-én és 30-án 19 órakor Elfriede Jelinek Rohonc, avagy az öldöklő angyal című darabjának magyarországi ősbemutatójával nyit a Tesla Budapest Kulturális Központ Teátruma. A Rátkai Márton Színházi Műhely előadásának főszerepeit Szalay Kriszta és Cserna Antal játssza.

 

 DSC 5739

Fotó: Regős Simon Betti

 

Az alkotók ajánlója:

 

1945 tavaszán a visszavonuló németek Burgenlandban akartak védvonalat kialakítani, hogy feltartóztassák az előrenyomuló szovjet csapatokat. A munkálatok elvégzésére 600 magyar munkaszolgálatost rendeltek oda, akiknek egy részét a rohonci Batthyány-kastély pincéjében szállásolták el. A kastély egyben a visszavonuló csapatok főparancsnokságának adott otthont. A tulajdonosok (gróf Batthyány Iván és felesége Margit Thyssen-Bornemisza de Kászon et Impérfalva – aki egyébként a Hitlert támogató, dúsgazdag acélgyáros Thyssen leánya) 1945. március 24-én, közvetlenül húsvét előtt, virágvasárnap előestéjén nagyszabású bált, u.n. „bajtársi ünnepet” tartanak a körzet náci előkelőségeinek a tiszteletére. Evés, ivás, kisebb orgia, majd 11 óra körül a grófnő vezetésével 15-20 mulatozó sebtében felfegyverkezik, rövid időre elhagyják a bált, a vasútállomásra most érkező legújabb „szállítmányt” (180 csontsovány, összefagyott, éhező munkaszolgálatost) egy üres pajtába terelik, majd, az esti mulatság tetőpontjaként, lemészárolják őket. 
A kastély pincéjéből kivezényelnek 20 másik munkaszolgálatost, velük elföldeltetik a szerencsétleneket, majd őket is legyilkolják. Vissza a kastélyba, a mulatozás zavartalanul folytatódik… Néhány nap múlva az egész társaság elhagyja Rohoncot, a kastélyt felgyújtják, jönnek a szovjetek…

 

 DSC 5783

 

Eddig a történet, amely csak apropója Jelinek színpadi művének, Aki azt gondolja, hogy egy véres esemény-játékot, vagy egy már megszokott holokauszt-emlékműsort fog látni, bizony alaposan téved. Az (egyetlen osztrák) Nobel-díjas költőnőt éppen az emlékezet, a szembenézés hiánya ragadtatta e darab megírására. Ennek a szörnyű tömeggyilkosságnak ugyanis máig nincs semmilyen következménye. A bűnösöket nem sikerült felelősségre vonni, a legyilkoltak holtteste máig nem került elő, a történet-írás és a nemzeti emlékezet egyaránt mélyen hallgat róla. Mindenki hallgat: az egykori gyilkosok, a lehetséges tanúk, Rohonc, azaz Rechnitz lakói. Jelinek azonban nem hajlandó hallgatni. Egy bravúros idő- és emlékezet-utazásban boncolja fel a történetet, de leginkább azt mutatja fel, milyen elváltozásokat, reflexiókat okozhat egy ilyen esemény résztvevőben, áldozatban, tanúban és utókorban egyaránt. Elemzése szellemes, játékos, megdöbbentő és nagyon mély. Lenyűgöző könnyedséggel szökdel térben-időben: az egyik pillanatban a rohonci kastélyban vagyunk az orgián, a következőben meg a kitzbüheli síparadicsomban napjainkban. Ugyanilyen bravúrosan helyezi el a történetet az egyetemes emberi kultúrában: Sophokles és Nietzsche megidézése, vagy éppen Weber Bűvös vadásza egyaránt természetes közege a drámának. Varázslatos nyelvi találmányai (vagyis káprázatos költészete, Halasi Zoltán konzseniális fordításában) egyszerre hökkent meg, kényszerít felismerésekre, és vált ki mosolyt, nevetést vagy akár röhögést is belőlünk.

 

A Rohoncot Európa számos országában bemutatták már (Németországban, Ausztriában, Szlovákiában, Lengyelországban. Az előadások nagy érdeklődést, szenvedélyes vitákat váltottak ki, komoly művészi elismerést aratva (részben ennek volt köszönhető a Nobel-díj is). A magyarországi bemutatón új megvilágításba kerülhet a mű, elvégre az áldozatok kivétel nélkül magyar állampolgárok voltak

 

 DSC 5856

fotó: Regős-Simon Betti

 

ELFRIEDE JELINEK:

ROHONC, AVAGY AZ ÖLDÖKLŐ ANGYAL
(Tragikomédia a nemzeti lelkiismeretről.)

 

A Tesla Budapest Kulturális Központ Teátrumának (1075 Bp. Kazinczy u. 21.) nyitóelőadása, április 29-én, 19 órakor.

A Rátkai Márton Színházi Műhely magyarországi ősbemutatója.

 

Szereplők:

Szalay Kriszta, Cserna Antal, Juhász György, Angyal Anita, Farkas Petra, Lakatos Gabriella,

Kozma Andrea, Bakó Krisztián, Boronyák Gergely, Ponty Tamás


Író: Elfriede Jelinek
Fordító: Halasi Zoltán
Díszlet-jelmez: Húros Annamária
Zene: Kákonyi Árpád
Koreográfus: Bokor Attila
Fény-Hang: Farkas Timea, Paddi Balázs
A rendező munkatársa: Zöld Zsuzsanna
Rendező: Vas-Zoltán Iván

 

A darabot a Tesla Budapest Kulturális Központ Teátrumában (1075 Bp. Kazinczy u. 21.)

május 17-én, 27-én, és június 13-án, 14-én 19 órakor is meg lehet tekinteni,

valamint ősszel ismét műsorra tűzik számos más produkcióval együtt.

 

süti beállítások módosítása