Két országos fesztivált rendez áprilisban az ODE

A szolnoki GLOBE Fesztivál is csatlakozik az országos diákszínjátszó találkozók sorához.

 

Az Országos Diákszínjátszó Egyesület közleménye:

 

Az idén huszonöt éves Országos Diákszínjátszó Egyesület az elmúlt két évben folyamatosan azon dolgozott, hogy a legnagyobb rendezvénysorozata, az Országos Diákszínjátszó Találkozó (ODT) biztos szakmai és anyagi alapokon valósulhasson meg. A törekvések célt értek, sőt, idén nem is egy, hanem két Találkozó megrendezésére is lehetőség nyílt.

 

Nagy előrelépést jelent, hogy 2016 tavaszán két országos fesztivál is lesz, hiszen az eddig októberben megrendezett – immár húsz éves – szolnoki GLOBE Fesztivál is csatlakozik az országos találkozók sorához, így a továbbjutó előadások száma is majdnem megduplázódik.

 

odt

Fotó: muvhaz-dombovar.hu


Szintén újdonság, hogy az ODE, történetében először Kelet-Magyarországon rendez ODT-t. Idén Püspökladány ad otthont a Találkozónak, ahol a közel 300 fős színjátszócsapat „birtokba veszi” ezt a kedves kisvárost, igazi fesztiválhangulatot teremtve.

 

Az ODE olyan csoportok nevezését várja fesztiváljaira, melynek tagjai 13–21 év közötti középiskolás tanulók. Az ODT-re műfaji és tematikai megkötés nélkül nevezhetőek előadások, kivéve a musical, rockopera, operett műfajhoz tartozó produkciókat, mivel ezeknek saját fesztiváljuk van (Scherzo Fesztivál).

 

A felmenő rendszerű fesztivál első lépcsőjét továbbra is a regionális találkozók (RDT) képezik. Hét régióban, összesen 112 előadással neveztek RDT-ékre, ahol színházi szakemberekből álló zsűri értékelte és segítette a csoportok munkáját.


Ennek a találkozónak az elsődleges célja egymás produkcióinak megtekintése; a zsűrivel és a többi csoporttal történő szakmai beszélgetés, egyeztetés;
országos minőségű Diplomák, Emléklapok és Különdíjak kiosztása.


Ezután következik az országos találkozó (ODT), melyre a zsűri ajánlása alapján kerülnek meghívásra a csoportok. A találkozó célja az ismerkedés és a tapasztalatcsere. Az országos találkozókon nem lesz zsűri, két színházi szakember moderálja majd a csoportok közti szakmai beszélgetéseket. Az ODE nagy figyelmet fog fordítani arra, hogy a versenyhelyzet háttérbe kerüljön, és az országos találkozó tényleg egy szakmai ötletvásárrá és kapcsolattartási ponttá váljék.

 

ODE logo


ODT időpontok:

2016. április 15-16-17. Püspökladány, Dorogi Márton Művelődési Központ
2016. április 23-24. Szolnok, Aba-Novák Agóra

 

További információ:

Sárosi Gábor
Elnök
Országos Diákszínjátszó Egyesület
Tel: +36-30-646-0477
Email: odeposta@gmail.com
Web: http://szinhaz.blog.hu/media/image/2016-04-14/11907727/.

 

süti beállítások módosítása