Kerengők - Szabó Borbála Csongor és Tünde átirata az Átriumban

Egy a mai Budapesten játszódó kortárs darabnak, Szabó Borbála Kerengők (Csongor, Tünde) című művének ősbemutatóját láthatja a közönség pénteken az Átrium Film-Színházban a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében.

 

Szabó Borbála író, dramaturg Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde című műve nyomán írt darabja Magács László rendezésében látható. Csongor szerepét Feczesin Kristóf, Tündét Prohászka Fanni játssza. Mint írják, Csongor átlagos kamaszfiú, aki éjjel-nappal a számítógépe előtt ül. Minden országot bejárt már, minden messzi tartományt - legalábbis a virtuális birodalomban. De ahhoz, hogy kilépjen a szobája ajtaján, nagy bátorság kellene. Különösen, mert anyukája, Mirigy őrzi az ajtót, és nem nagyon szeretné, ha kisfia kilépne rajta.

 

Dohy Balazs Kerengok27

Fotó: Dohy Balázs


Az első felvonásban Csongor útkereséseit kísérheti végig a közönség, de a második felvonásból azt is megtudja, hogy mi történt mindeközben Tündével. A történet ugyanúgy tündérmese, mint az eredeti darab, csak a mai virtuális világban kezdődik, mert Tünde egy szimulátorjáték szereplője, és onnan lép át a valóságba. Csongor pedig egy olyan fiú, aki az internet világában élve sok mindent megtapasztal anélkül, hogy kockáztatná a valós csalódást.

 

"Csongor és Tünde két külön színdarab - amelyek végül mégis egybefonódnak. Ami az első részből hiányzik, az ott van a másodikban. Ami a Férfiból hiányzik, megvan a Nőben, és fordítva. És csak így érthetjük meg a nagy egészet: az Embert" - olvasható az előadás ajánlójában.


Az alkotók szerint a Kerengők szövege könnyebben találhat utat a fiatalokhoz, mint Vörösmarty eredetije, mert a problémák maiakra lefordítva jelennek meg. Az aktualizálás, maira fordítás ellenére azonban az örök dolgokról szól ez a darab is: az élet értelméről, a nőről, a férfiról és a szerelemről.
Szabó Borbálát Magács László, a színház igazgatója kérte fel arra, hogy a Csongor és Tündéből írjon mai darabot. A művet a NézőKépző művészeti program keretében beavató színházi előadásként már játszották, az egész estés változat azonban most látható először.

 

 

"Magyarországon az a rendszer, ha valamit már kipróbáltál, csináld meg újra. Ha Parti-Nagy lefordít egy Moliere-t, kap újabbat. Én máshogy szeretem építeni magam. Tőlem is kérték már a Bánk bán után Madách Imre Mózesét. Nem tartom túl jó műnek, és amúgy sem vagyok poroló. A Csongor és Tünde se az én ötletem volt, hanem Magács Lászlóé, az előadás rendezőé. Nem könnyen vettem rá magam, de izgalmasnak tűnt az a tavaly nyári színházi tábor gyerekekkel, amellyel ezt előkészítettük. Sokat segített a dráma mai korba helyezésénél. Én persze azt hittem, Magács Lászlóval ketten vezetjük majd a workshopot, de felterelt a színpadra, hogy játsszam én is. Nem voltam túl lelkes, aztán kiderült, egyáltalán nem vagyok felnőttesebb, mint a kamaszok. Beleláttam abba is, min gondolkodnak, és remek ötleteket adtak. Voltak köztük karakán, szélsőséges lázadóbb fiatalok és tragikus sorsú gyerekek" - nyilatkozta Szabó Borbála a nol.hu-nak.

 

Az előadásban Feczesin Kristóf és Prohászka Fanni mellett Domokos Zsolt, Boros Anna, Börcsök Enikő, Venczel Vera, Végh Zsolt, Viktor Balázs, Rózsa Krisztián, Horváth Szabolcs, Borsányi Dániel és Piti Emőke játszik.


A BTF programján emellett több színházi előadás is szerepel a héten: csütörtökön a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorházban látható a székesfehérvári Vörösmarty Színház produkciója, Robert Musil A rajongók című színműve. A BTF keretében mutatja be Bertolt Brecht művét, A kaukázusi krétakört a Budapesti Bábszínház Vidovszky György rendezésében. A 14 éven felüliek számára készült "példázat bábokkal" szintén pénteken látható Spiegl Anna és Mészáros Máté főszereplésével. Az előadásban szereplő 17 színész és a több tucatnyi, különféle technikájú báb, valamint a zenészek együttes jelenléte új megvilágításba helyezi a gyakran játszott művet.

 

MTI, Átrium, nol.hu

 

süti beállítások módosítása