Urbán András: "Az ember folyamatosan áruba bocsátja az identitását"

A nemzeti identitásról szóló, Hazafiak című előadással érkezett Budapestre a belgrádi Szerb Nemzeti Színház; Jovan Sterija Popovic darabját Urbán András rendezésében csütörtökön játsszák a Nemzeti Színházban a MITEM programjában.

 

Urbán András az MTI-nek elmondta, hogy a darab rendezésére azoknak a produkcióknak a nyomán kapott felkérést, amelyeket az utóbbi időben szerb színházakban színpadra állított. Ezek olyan jelentős drámai művek, amelyek a szerb társadalommal, identitással, nacionalizmussal, sovinizmussal és hasonló témakörökkel foglalkoznak.


Hozzátette: a Szabadkai Népszínház szerb társulatával már évek óta dolgozik, és ez az út vezetett a Hazafiakig, különösen a legutóbbi közös munka, a Borisav Stankovic Kostana című művéből készült produkció. Az előadás - főleg a szerb jobboldalról - különböző negatív reakciókat váltott ki, ebből következett a Hazafiak, amely ezeket próbálja felülvizsgálni.

 

urban

Fotó: magyarszo.com


Mint mondta, a Hazafiak aktuális darab, annak ellenére, hogy több mint 100 éve született. Ugyanazokról a mechanizmusokról szól, amelyek ma is folyamatosan jelen vannak a társadalmainkban. A hatalom körüli bonyodalmakról szól, nem utolsó sorban arról, ahogyan az ember folyamatosan áruba bocsátja az identitását, illetve az identitása csak egy momentum a célok elérésének érdekében - fogalmazott a rendező.

 

Az előadás ismertetője szerint a darab 1848/49-ben játszódik, mikor Európa a forradalmak mezejére lép. A Habsburg Birodalom ellen fellázadó Magyarország függetlenségéért harcol, miközben a területéhez tartozó Szerb Fejedelemség hazafiai új nyelvtörvényt követelnek, valamint kikiáltják a Szerb Vajdaságot, amelyet sem Bécs, sem Budapest nem ismer el. Csaták sorozata indul el magyarok és szerbek között a Bánságban és Bácskában.

 

A rendező arról beszélt, hogy a hazafiságról, a nemzeti identitásról szóló színdarab mindenhol érvényes. Az 1948-as magyar szabadságharc idején játszódó darabban az író beszél a Vajdaságban élő szerbség visszásságairól, a szerb csinovnyikoknak, illetve magának a népnek a viszonyulásáról az eseményekhez, a változó hatalomhoz. A darab a szerb politikum viselkedéséről szól, arról az archetipikus folyamatos átverésről, politikai erkölcstelenségről, amely jellemzi a térség közéletét. "Verbális szinten szól a magyarok és a szerbek ellentétéről, ez folyamatosan téma, de maga a darab nem ezzel foglalkozik" - mondta Urbán András.

 

hazafiak

Fotó: desirefestival.eu


Arra a kérdésre, hogy mennyire tartották magukat az eredeti műhöz, elmondta: a drámai szöveg Sterija Popovicé, kivéve egy-két jelenetet, amikor dokumentumjellegű szövegeket használnak. A dalokat választották más irodalmi környezetből, illetve írtak is dalokat az előadáshoz. Hozzátette, hogy a dalok szerves részei a produkciónak, amelynek zenei világát munkatársával, Suzana Vukovic színésznővel, dramaturggal és Irena Popovic Dragovic zeneszerzővel együtt alakította ki. A Hazafiak esetében a nemzeti érzelmekkel való játék a dalokon keresztül valósul meg. Általában a dalok azok, amelyek ezeket az érzelmeket, gondolatokat fellángoltatják, míg maguk a jelenetek aztán ezt ellenpontozzák - tette hozzá.


Az ősszel bemutatott Hazafiak fogadtatásáról elmondta: számára is felemelő érzés, ahogyan a belgrádi közönség az előadásra reagál, a darab fogadtatása mindenütt pozitív. Az előadás folyamatosan mozgásban van, fesztiválokon játsszák, májusban az újvidéki Sterija Játékokon vesz részt. Az előadás a MITEM-en szerb nyelven, magyar felirattal látható.

 

MTI

 

süti beállítások módosítása