Menekültkérdés, nők elleni erőszak, korrupció - Színházi helyszínnel bővül a Bánkitó Fesztivál

A Bánkitó Fesztivál színházi programjai új témával és új helyszínen jelennek meg. Idén július 14-16. között többek között a Mentõcsónak, a TÁP Színház és a Tünet Együttes társulataival, a Felhõcirkusz, Nem-Dehogynem? és a Kohlhaas című előadásokkal, a „határ” kulcsszó köré épülő programokkal találkozhatnak a fesztiválozók.

 bakit

 

A Bánkitó Fesztivál ajánlója:

 

Színházi minifesztiválunk idén nyáron kibővül és aktívan feszegeti a korlátokat. Az előadások cirkuszi sátorba költöznek, de az egész fesztivál területén (sőt, azon kívül is) találkozhatunk majd velük (például sétáló színház). A cél ugyanúgy az, hogy a Bánkitó helyet adjon a társadalmi, aktuálpolitikai kérdéseket és műfaji határokat feszegető előadásoknak. A színházi minifesztivál idén még teljesebben lesz majd jelen a Bánkitón – olyan önálló egység, amely mégis szerves része a fesztivál egészének, és a keretek elmosásával olvad bele a teljes programba. A hétköznapi témákból és helyzetekből merítő darabokban semmi sem biztos: ki éppen az „igazi” színész, ki mond betanult szöveget, vagy épp ki számít nézőnek.

 

Kohlhaas

Kohlhaas (fotó: Mészáros Csaba)

 

Szabadon értelmezve a „határ” fogalmát, érkezik:

- A Tünet Együttes helyszínspecifikus, külön a fesztiválra készülő előadása a valóság és fikció közti határ elmosására tesz kísérletet, a számítógépes "point and click" kalandjátékok nyomán létrehozott élőszereplős színházi élmény és séta során.

- A TÁP Színház: egyperces előadásában a néző válik a főszereplővé. Egybeolvadnak a néző-előadó szerepkörök.

- A Mentőcsónak Egység, egy interaktív színházi térsasjátékkal érkezik, ami egy menekült csoport a határig való eljutásáról szól.

- A Felhőcirkusz társulata, ami gyermekeknek szóló, kortárs táncos produkcióval szünteti meg a felnőtt-gyerek kategóriák szigorú elválasztását. Az interaktív előadást Weöres Sándor versei és motívumai ihlették.

- A Nem-Dehogynem? című előadás a nők elleni erőszak közügyként vagy magánügyként kezelt eseteinek közti határaira kérdez rá

- A Szkéné Színház, a Zsámbéki Színházi Bázis és a szegedi MASZK Egyesület Kohlhaas című előadása egy olyan ember történetét meséli el, aki nem ismer határt a jogai megvédésében.

 

Az új színházi helyszínen napközben recycling és gyerekprogramok lesznek , délutánonként és este független színházi előadás szerepel majd a programban, mindezt pedig néha egy kis jazz egészíti ki.

 

nakit

 

A koncert sávban hallható, helyszíni zenei fellépők is mind színházi kötődésűek:
- A Freakin disco tagjai aktív színházi emberek, ketten közülük a Nem! De hogy nem? -ben is zenélnek
- A Czitrom Ádám-Porteleki Áron duó, színtén sok előadásban visszaköszönő neveket takar, leghíresebb közös, színházi munkájuk a Nyúzzatok meg című táncelőadásban való szereplésük.


Jegyek: április 24-ig kedvezményesen, online a TIXA felületén, offline pedig jegyárusító pontjainkon.

 

süti beállítások módosítása