Mészáros Béla az AlkalMátéról: "Nagyon megbolygatja az ember lelkét"

Az Alkalmáté Trupp idén nyáron esedékes bemutatója Mészáros Béláról szól. A színészt ennek kapcsán a Dívány.hu kérdezte.

 

A Dívány.hu cikkéből:

 

"Furcsa dolog – az ember várja is, hogy végre sorra kerüljön, meg nem is. Sok minden történt ebben az elmúlt három évben velem, amikor kihúztak, rögtön arra gondoltam, most majd ezt az időszakot fogjuk feldolgozni. Az ember életében felváltva jönnek a jó és a rossz dolgok, mégis azt szeretné megmutatni, hogy a végkifejlet pozitív. Azt gondoltam, tudom úgy iranyítani az életemet, hogy az előadásból majd az jöjjön le, hogy én egy roppant egészséges ember vagyok. De valószínűleg irreális elvárás saját magamtól, hogy egy olyan Mészáros Bélát mutassak be, akivel minden rendben van. Akkor azt képzeltem, hogy a darab bemutatásáig van egy évem, ezalatt szépen mindent rendbe fogok tenni. És most, hogy közeleg a bemutató időpontja, rájöttem, hogy ez nem így van. Azt kell majd bemutassam, ahol éppen tartok" - mondta Mészáros Béla.

 

meszaros bela

Fotó: Rostás Bianka/Dívány

 

Arra a kérdésre, hogy lesz-e olyan téma, amit megvétóz, a színész elmondta, szerinte nincs, bár még csak most találkozik először a többiekkel. (Először a címszereplő mindig kettesben találkozik Máté Gáborral, majd április környékén az osztállyal.) "Néha még a tíznapos együttlét előtt van egy másik találkozó is, de az nem mindig jön létre. Van, hogy a találkozókra már kész ötletekkel érkezünk, például hogy csinálnánk ebből és ebből egy dalt. Gábornak már elmeséltem pár ötletemet, szerencsére megnyugodott, hogy lesz elég jelenet. Nagyon érdekes dolgokat veszek észre azokon az embereken, akiknek előadás készül az életéből, nem véletlenül hívjuk terápiának ezt a dolgot. Olyan sok mindenen elgondolkozik az ember, annyi minden megy át az agyán, olyan dolgok is, amiket később átértékel. Nagyon megbolygatja az ember lelkét és én erről akarok beszélgetni. Hiszen ez az egész rólam szól! Amikor a Járó Zsuzsát csináltuk, épphogy csak kijöttünk a főiskoláról, természetesen nagyon erős volt ez a vonal mindenkinek. Mostanra már annyi idő eltelt, annyi minden történt, így természetes, hogy az én történetem nem fog szólni azokról az időkről egyáltalán. Talán a Katonás emlékeimből lesz pár történet, de amire igazán fókuszálni akarok az utolsó három év. Ezeket a történéseket kell megfejtenem" - mesélte Mészáros Béla.

 

Kilenc különböző előadáson vannak túl, és a színész szerint a maga módján mindegyik nagyon őszintére sikerült. 'Önmarcangolóan voltunk képesek belemenni a dolgokba, sok sírás és nevetés övezte ezeket az időszakokat. Általában mindenki őszintén elmondta a történeteket, talán egy vagy két olyan előadás volt, ahol nem mentünk ezekbe annyira mélyen bele, de a többiekről egy csomó minden kiderült. És én azt is akarom, hogy kiderüljön. Szeretném, ha megismernének a nézők, de ehhez tényleg őszintének kell lenni, és nem arról van szó, hogy minden tökéletes, hanem kellenek a mélypontok is. Naiv voltam, mert tényleg azt hittem, hogy megmutatom a múltat, ami abban rossz volt, majd utána az előadás vége egy igazi hepiend lesz. Hát, ez marhára nem így van, és nem azért, mert nekem most olyan rossz, hanem csak azért, mert semmi nem lehet ennyire fekete-fehér" - fogalmazott a Katona József Színház tagja.

 

A teljes interjú itt olvasható.

 

süti beállítások módosítása