Navracsics Tibor: a kultúrának döntő szerepe van a tartós kapcsolatok létrehozásában

A kultúrának döntő szerepe van a tartós kapcsolatok létrehozásában szerte a világban - mondta Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportügyért felelős biztosa Brüsszelben, az Európai Kultúra Fóruma nevű rendezvényen kedden.

    

Megnyitóbeszédében hangsúlyozta: "a kultúra elősegíti a párbeszédet és a kölcsönös megértést, döntő szerepe van a tartós kapcsolatok létrehozásában szerte a világban, ahogyan azt a legutóbbi, Iránban tett látogatásom is igazolja".


navracsics

    

A politikus bejelentette, hogy az uniós bizottság javaslatot tesz arra, hogy a 2018-as év a kulturális örökségek európai éve legyen.
    

"Ez lehetőséget teremt arra, hogy nagyobb figyelem forduljon az oktatásra és a kulturális örökségek iránti érzékenységre. Ezzel kapcsolatban hamarosan elkezdődik a jogalkotási eljárás, tanácskozást tartok az Európai Parlamenttel, a tagállamokkal és az érintett szakértőkkel a megvalósítás érdekében" - mondta a biztos.
    

A kétévente rendezett szakmai fórumon az ágazat főbb szereplői gyűltek össze, hogy megbeszéljék a kultúra területén való kezdeményezéséket és iránymutatásokat adjanak az unió kultúrpolitikájának.
    

Az idei fórum arra koncentrál, vajon milyen szerepe van és milyen szerepet tölthetne be a kultúra, a társadalmi összetartozás és a kultúrák közötti párbeszéd a menekültek integrálásában, valamit hogyan járulhat hozzá az innováció támogatásához, a munkához jutáshoz és a gazdasági fejlődéshez.
    

A résztvevők emellett megvizsgálják, milyen szerepet tölt be Európa a kultúra nemzetközi porondján.
    

A tájékoztatás szerint a fórum második, szerdai napján az üléshez csatlakozik Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, hogy Navracsics Tiborral közösen határozzák meg a kulturális együttműködés stratégiai megközelítésének vázlatát az Európai Unió és nemzetközi partneri között.

süti beállítások módosítása