Fényfesztivált rendez júliusban a Zsolnay

Különleges fényfestéssel és Pécs történelmi korait megidéző látványos programokka, valamint koncertekkel várja résztvevőit a Zsolnay Fényfesztivál, amelyet július 1. és 3. között rendeznek meg a baranyai megyeszékhelyen.

 

Móczár Gábor, Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK) program- és marketingigazgatója a fesztivált beharangozó eseményen elmondta, hogy a korábbi Zsolnay Fesztiváloktól folyamatosan jutottak el a nyári rendezvény fő motívumát jelentő fényhez.

 

A rendezvény ideje alatt fényárba borul a pécsi belváros, álló és mozgó fényfestészeti remekeket, fényinstallációkat láthat majd a közönség - tette hozzá. Július 1-jén és 2-án este a közönség Magyarország első nemzetközi építészeti fényfestő versenyének döntőjét láthatja a közönség a pécsi székesegyház homlokzatán és tornyain.


A ZSÖK programigazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy Pécs kétezer éves történelme fog megelevenedni az utcákon hagyományőrző csoportok részvételével, akik a város római korszakát, a középkori egyetem időszakát, a török kort, valamint a Zsolnayak aranykorát jelentő tizenkilencedik század második felének atmoszféráját idézik meg.

 

ZsolnayFenyfesztival


A sajtótájékoztatón kiosztott írásos összefoglaló szerint gladiátorok, Vesta-papnők, ó- és középkori harcosok, történelmi divatbemutató, zsonglőrök, tűztáncosok, több méteres sárkányok és számtalan további látványos érdekesség várja majd a fesztiválozókat.


Móczár Gábor jelezte, olyan neves előadók gondoskodnak a közönség szórakoztatásáról, mint Natalie Imbruglia, aki új lemezének turnéja keretében érkezik Pécsre július 2-án. Július 1-jén a flamenco, a dzsessz, a soul és a pop világában egyaránt otthonos mozgó, afrikai születésű Buika lép fel a fesztiválon.


Móczár Gábor felhívta a figyelmet, hogy a két külföldi előadó koncertjének kivételével a fesztivál összes programja ingyenes. Reményének adott hangot, hogy a rendezvény fő célközönségének tekintett 30-35 év feletti, családos korosztály képviselői nagy számban látogatnak Pécsre, és emiatt a szálláshelyek és idegenforgalmi szolgáltatások forgalma is jelentősen nőni fog.


Páva Zsolt, Pécs polgármestere a légtornász-bemutatóval és fényinstallációval színesített sajtótájékoztatón rendhagyónak nevezte az idei fesztivált, kiemelve, hogy az gazdag, igényes és minőségi programokkal várja a látogatókat. A köszöntőket követően mintegy harminc hagyományőrző adott ízelítőt a fesztivál hangulatából lovas csatajelenetekkel, korabeli zenét játszó zenekarok kíséretével a Zsolnay Kulturális Negyed Pirogránit udvarában.


A további részletekről a www.zsolnayfenyfesztival.hu oldalon lehet tájékozódni.

 

MTI

 

süti beállítások módosítása