Versmondó versenyt hirdet a Nemzeti

Közös versmondó versenyt hirdet a Nemzeti Színház és a Magyar Versmondók Egyesületéne.


A Nemzeti Színház és a Magyar Versmondók Egyesülete a Kárpát-medencét felölelő, felmenő rendszerű versmondó versenyt hirdet, valamennyi korosztály számára, nem hivatásos versmondók részére. A verseny elsődleges célja a hagyományos vers- és prózamondó találkozó mellett a klasszikus és kortárs költészet újszerű tolmácsolása, a költészet és a versmondás népszerűsítése. A találkozót három fordulóban rendezik meg.

A verseny védnöke Vidnyánszky Attila, Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, a Nemzeti Színház főigazgatója.

 

VERSeny

 

A VERSenyről:

Első forduló
(versmondás videofelvételen)
nevezési határidő: 2016. május 15.  Eredményhirdetés: 2016. május 31.: A költészet havát követően.
Elsőként minden versenyző két, általa szabadon választott magyar költő már megjelent versével nevezhet be, amelyek közül egyet kell az első fordulóban beküldeni, méghozzá a 21. század vizuális eszközeit is alkalmazva, önállóan, telefonnal és/vagy kamerával rögzített vágatlan videóval. A videot a youtube videomegosztó portálra kell feltölteni azzal a címmel, hogy „nemzeti VERSeny - versvideo", és a video linkjét kell, hogy elküldjék a nemzetiverseny@gmail.com címre. A felvett vers időtartama lehetőleg ne haladja meg a 3 percet. Szakmai zsűri juttatja tovább a legjobbnak vélt versenyzőket a következő fordulóra, egy adott pontszámmal, míg a közönség is beszavazhat vigaszágon három versenyzőt. Az eredményhirdetés napja május 31. A nevezési lap és a video beküldési határideje: 2016. május 15., Pünkösd vasárnapja.

Második forduló
(versek videoklipben)
2016. augusztus 20., az államalapító Szent István király ünnepe (Beküldési határidő: 2016. augusztus 10.)
A továbbjutott versenyzők az általuk választott és a nevezési lapon megjelölt másik verset kell, hogy feldolgozzák, immár videoklip formájában, amelynek hossza legfeljebb 5 perc. A videoklipet a youtube videomegosztó portálra kell feltölteni azzal a címmel, hogy „nemzeti VERSeny - videoklip", és annak linkjét kell, hogy elküldjék a nemzetiverseny@gmail.com címre. A videoklip formájára vonatkozóan nincs kitétel, sem a képi világot, sem a zenei és más audio eszközöket tekintve. Szakmai zsűri juttatja tovább a legjobbnak vélt versenyzők alkotásait a következő fordulóra, egy adott pontszámmal, míg a közönség is beszavazhat vigaszágon egy versenyzőt. A továbbjutott versenyzők számára a versklipek beküldési határideje: 2016. augusztus 10., eredményhirdetés augusztus 20-án.

Harmadik forduló
(Döntő a Nemzeti Színházban)
2016. november 13.,
a magyar nyelv napja
Az élő döntőbe bejutott versenyzők a Nemzeti Színházban adják elő az első fordulóban, vágatlan videon beküldött verset.

 

VERSeny2


DÍJAK
Díjakat az élő döntő versenyzői kapnak. Minden élő döntős versenyző emléklappal és tárgyjutalommal térhet haza, emellett a zsűri arany-, ezüst- és bronzminősítéseket nyújt át a versenyzőknek.
I. díj: 100.000 Ft
II. díj: 75.000 Ft
III. díj: 50.000 Ft
Az első három helyezett - a Nemzeti Színházban - a döntő estéjén gálán lép fel, emellett egy-egy videokamerát is ajándékba kap.

További díjak a döntő résztvevőinek:
- Minden döntőbe jutott versenyző egy-egy tabletet kap ajándékba.
- A második forduló versenyzőinek versfilmjei automatikusan bekerülnek a Kaleidoszkóp nemzetközi VersFesztivál, valamint a Bujtor István Filmfesztivál versenyprogramjába is, a díjazott film alkotója pedig jutalmat kap.
- A különdíjakat a szervezők és a támogatók, így a Nemzeti Színház, a Teátrumi Társaság és a Magyar Versmondók Egyesülete biztosítják. A pénzjutalmak bruttó összgek, tartalmazzák a levonandó járulékokat is.

NEVEZÉSI FELTÉTELEK
- A versenyre korosztályi megkötés és határok nélkül bárki jelentkezhet.
- Nevezni a hivatalos jelentkezési lapon lehet, amely letölthető a www.vers.hu/nemzeti-verseny linken.
- A jelentkezők száma nincs korlátozva.
- A versfilmeket a youtube közösségi videó megosztó portálra kell feltölteni, amit a vers.hu és a nemzetiszinhaz.hu oldalak is megjelenítenek majd, szavazni a verseny facebook oldalán lehet a produkciókra. Az oldal címe: facebook.com/nemzetiverseny
- A filmek minőségéért a versenyző felel, vagyis a nem megfelelő hangi vagy képi minőségű felvételeket a zsűri nem köteles értékelni.
- Minden jelentkező hozzájárul az általa beküldött/feltöltött versvideok egészének vagy részleteinek időben, médiatípusban és területileg korlátlan használatához.
- Az első fordulóban a közönség szavazata a zsűri döntésén túl három plusz versenyző bejutását teszi lehetővé, a másodikban egyet, míg a harmadik fordulóban egy közönségdíj létrehozását eredményezi. Utóbbi megegyezhet a zsűri által díjazott versenyzőkkel, míg az első két fordulóban a már továbbjutott versenyzők nem vesznek részt a közönségszavazáson. Szavazni a facebook-on lehet.

A jelentkezők a nevezési lap elküldésével elfogadják a versenykiírást, mint szabályzatot, és a zsűri döntése ellen nem emelnek vétót. Emellett elfogadják, hogy bármely bejegyzett sajtóorgánum megkeresése esetén a rendezőszervek jóváhagyásával nyilatkoznak. A verseny szervezői fenntartják a jogot, hogy szükség esetén módosítsák a versenyfelhívást.

 

Vers eny zsuri


A ZSŰRI TAGJAI
a Nemzeti Színház és a Magyar Versmondók Egyesülete művészei, szakemberei.


Bakos-Kiss Gábor
színművész
A Nemzeti Színház társulatának és a Magyar Versmondók Egyesületének oszlopos tagja. 1981-ben született Nyíregyházán. Elvégezte a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karát, majd a Színház- és Filmművészeti Egyetemet. Játszik és rendez is, a Nemzeti mellett a Váci Dunakanyar Színházban és az Első Magyar Versszínházban. 2014-ben jelent meg a Bíbor parázson című dupla korongos Radnóti emlékalbum, amelyen több verset mondott és énekelt. A Csokonai Nemzeti Színház Nívódíja mellett elnyerte a Máthé Erzsi ösztöndíjat, és magáénak tudhatja a Ki viszi át a Szerelmet kitüntetést is. A versmondásban középiskolás kora óta jeleskedik, a Kaleidoszkóp nemzetközi VersFesztivál első évében kapta Kaleidoszkóp-díját.

Kiss László
rendező
A Magyar Versmondók Egyesületének elnöke, a Versmondó folyóirat főszerkesztője, Csokonai-, Bessenyei György- és Radnóti-díjas művésztanár. 1947-ben született Budapesten. 1973-ban szerzett népművelés-könyvtáros szakképesítést, majd elvégezte az ELTE Bölcsészettudományi Karát, később államigazgatási szakvizsgát tett. Alapítója a Magyar Szín-Játékos Szövetségnek. Korábban a kultuszminisztérium vezető főtanácsosa, illetve a Nemzeti Művelődési Intézet munkatársa volt. Jelenleg egyebek mellett a Latinovits Emlékmű Alapítvány kuratóriumi elnöke, a színészkirály életművét bemutató és ápoló tanulmányok, versenyek és konferenciák gondozója, szervezője.

Lutter Imre
előadóművész, producer
Radnóti- és Wlassics-díjas előadóművész, drámapedagógus és médiaszakember, többek között a Miskolci Egyetem jogi karán és a Színház- és Filmművészeti Egyetemen végzett. A Magyar Versmondók Egyesületének elnöke, a Kaleidoszkóp nemzetközi VersFesztivál igazgatója és a Költők Világkongresszusa magyarországi felügyelő bizottsági tagja. Radnóti-díját a költő özvegyével, Gyarmati Fannival együtt kapta. A TV2 száguldó riportereként lett ismert, több kötete, antológiája jelent meg, 2014-ben két dupla korongos hangoskönyv Radnóti Miklós és kortárs költők tollából, illetve egy a Holokauszt Emlékév alkalmából. Több alkalommal turnézott saját előadóestjeivel az Egyesült Államokban. Több mint 30 saját gyártású televíziós műsor, dokumentumfilm és klip megálmodója, megalkotója.

 

Nagy-Kálózy Eszter
színművész
Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, a Nemzeti Színház társulatának tagja. 1988-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán Kerényi Imre osztályában. 1986-tól 1988-ig a Madách Színház tagja, 1988 és 1990 között a kaposvári Csiky Gergely Színház színművésze volt. 1990 és 1993 között a Radnóti Színházban lépett fel, majd 1996-ig a Művész Színházban és a Thália Színházban szerepelt. 1997 óta a Kelemen László színkör tagja. 2000-től két éven át az Új Színház tagja volt, 2003 után pedig a Veszprémi Petőfi Színházban szerepelt. 2013-tól a Nemzeti Színház művésze. Mindig közel állt hozzá a költészet, és fontos számára a versmondás.

 

Szabó László
kommunikációs szakember
1970-ben született, Budapesti Műszaki Egyetem Közlekedésmérnöki Karán és az Államigazgatási Főiskolán szerzett diplomát. 1999 és 2002 között az Ifjúsági és Sportminisztérium (ISM) helyettes államtitkára volt. 2007 márciusától a Magyar Televízió Közalapítvány, majd 2009 júliusától a Hungária Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnökségének tagja. A Budapesti Kommunikációs Főiskolán és a Budapesti Gazdasági Főiskolán adjunktus, tanár, emellett üzletember volt. 2011 januárjától a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) tanácsadója, 2011 márciusától kommunikációs igazgatója volt. A Magyar Olimpiai Bizottság tagja, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, a Teátrumi Társaság titkára és a Nemzeti Színház kommunikációs vezetője.

 

nemzetiszinhaz.hu

 

süti beállítások módosítása