Zenthe Ferenc emléknapot rendeznek Salgótarjánban

Zenthe Ferenc emléknapot rendeznek szombaton Salgótarján salgóbányai városrészében, a Kossuth- és Jászai-díjas, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett színművész szülőhelyén.

Galló Júlia, a városháza sajtóreferense szerdán. elmondta: délelőtt koszorúzási ünnepséget tartanak Zenthe Ferenc szobránál a salgóbányai Erdészház udvarán, majd a Geocsodák házában, a Novohrad-Nógrád Geopark látogatóközpontjában folytatódik a program, ahol Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere mond ünnepi köszöntőt.

 

zenthe tenkes

A Tenkes kapitánya forgatásán


Az egész napos rendezvényen számos színházi produkciót, jelenetet nézhetnek meg az érdeklődők a színházteremben. Fellépnek a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház és a losonci Kármán József Színház tagjai, a Nógrád megyei színjátszó együttesek közül pedig a balassagyarmati Irodalmi Színpad, a bárnai Pajta Színház, a mátranováki Premier Színpad és a salgótarjáni KoméDiák Színpad gyermekcsoport.


Bemutatkozik az emléknapon a Bányász Kohász Dalkör és az Akkord Fúvósegyüttes is. Megtartják a hagyományos Zenthe Emlékfutást a Salgói vár környékén, a Zenthe Ferenc Emlékszobában a színművész filmjeit vetítik.


Salgóbányán 2006-ban alakították ki a Zenthe Ferenc-emlékparkot, ahol 2008-ban az ország első Zenthe-szobrát avatták fel. A 2006-ban elhunyt Zenthe Ferenc, Salgótarján és Nógrád megye díszpolgára 1920-ban született Salgóbányán.

 

MTI

 

süti beállítások módosítása