Nemzetközi táncversennyel is vár az AGORA

Több táncos rendezvény, a hagyományos Bloomsday, gyermeknapi programok, valamint a város főterén berendezett kertmozi is szerepel az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ tavaszi és nyári programkínálatában, amelyet kedden sajtótájékoztatón mutattak be.

 

Április 30-án, a tánc világnapján három különböző helyszínen lépnek fel a városban szép számmal működő táncművészeti egyesületek, este pedig a Magyar Vista Social Club ad koncertet a főtéri nagyszínpadon - mondta el Prieger Szabolcs, az Agora szakmai igazgatóhelyettese.


Május 20-án az Európai Quadrille Táncfesztivál egyetlen hivatalos magyarországi helyszíne lesz ismét Szombathely, amely évről évre bekapcsolódik a Guinness-rekordként is jegyzett európai szinkrontánc-produkcióba. Lényege, hogy középiskolások több európai helyszínen május 20-án délben egyszerre kezdik táncolni a francia négyest Johann Strauss A denevér című operettjének zenéjére. A közös produkcióban idén is várhatóan 300 szombathelyi diák vesz részt.


Május 29-én a hagyományos gyermeknapi forgatag keretében a szombathelyi Történelmi Témaparkba hívják a családokat, ahol játszóház, bábelőadás, zenei és más ingyenes szórakoztató programok várják éjszakába nyúlóan a résztvevőket.

 

savaria

Fotó: Garai Antal Atom, nyugat.hu


Június 11-én rendezik meg az 51. Savaria Nemzetközi Táncversenyt az AGORA Művelődési és Sportház falai között, amely idén a WDSF European Championship Youth 10-Dance és a WDSF Ifjúsági Tíztánc Európa-bajnokság helyszíne lesz.


Június 16-án ismét megtartják Szombathelyen a Bloomsdayt, amelyen James Joyce-ra, az Ulysses írójára emlékeznek, akinek világhírű regénye szombathelyi szállal is rendelkezik, főhőse Leopold Bloom, vagyis Virág Lipót ugyanis szombathelyi származású, a regény szerint a Fő tér 41-es számú házban született. Ezért kapcsolódott be Szombathely is - Dublinnal, Philadelphiával, Lisszabonnal, New Orleansszal, Sydneyvel, Trieszttel és Prágával együtt - azoknak a városoknak a sorába, ahol Bloom-napot rendeznek.


Június 25-én a szombathelyi emlékműnél és a csónakázótó partján tartják a város egyik legnagyobb tömegrendezvényét a Szent Iván-éji vigasságot, amelynek sztárfellépői Nagy Feró és a Beatrice, valamint a Hooligans lesznek.


A programismertető sajtótájékoztatón rész vett Takács Balázs, a TDK EPCOS ügyvezető igazgatója is, aki közölte: elektronikai alkatrészeket gyártó cégük támogatásával a Futball Európa Bajnokság ideje alatt júniusban és júliusban az EPCOS Szurkolói Házzá változtatott AGORA Művelődési és Sportházban egy 10 méter hosszú és 6 méter széles kivetítőt szerelnek fel, így 1500 szurkoló nézheti majd együtt a meccseket.


Ugyancsak az EPCOS támogatásával rendeznek be kertmozit június 16. és 18. között Szombathely főterén, ahol ingyenesen vetítenek filmeket, a közönség pedig kényelmesen, nyugágyakból nézheti azokat. A Szent Márton-év programjához kapcsolódva nemcsak koncertfilmeket, játékfilmeket és animációs kisfilmeket vetítenek, de bemutatják a Szent Márton életéről készült alkotást is.

 

MTI

 

süti beállítások módosítása