Schell Judittal készül a Gellérthegyi álmok a Tháliában

Bár a Thália Színház áprilisban még két bemutatóval várja a közönséget, készülnek a következő évadra is.

 

 Az Arizona Stúdióban megtartották a 2016/17-es szezon egyik nagyszínpadi produkciójának olvasópróbáját. Az előadás Karinthy Ferenc: Gellérthegyi álmok című drámája alapján készül, a két főszerepet Schell Judit, valamint a kortárs táncművész, Finta Gábor játssza, illetve táncolja majd.

 

Az olvasópróbán Csányi Sándor művészeti vezető érdekességképpen azzal indított: a Gellérthegyi álmok estében több szempontból rendhagyó próbafolyamatról beszélhetünk: egyrészt az előadásnak nincs rendezője, másrészt már javában zajlanak a próbák, viszont a bemutató csak a jövő évadban lesz.

 

gellerthegyi 08

 Fotó: Csatáry-Nagy Krisztina

 

Schell Juditban pár évvel ezelőtt fogalmazódott meg először ez az elképzelés: „Egészen addig abszolút elutasítottam magát a gondolatot is, mert egyáltalán nem vettem magamnak a bátorságot, hogy ilyesmibe fogjak. Mígnem egyszer csak úgy éreztem, hogy szívesen kipróbálnám magam egy új helyzetben. A Gellérthegyi álmok férfi-nő kapcsolatról, összetartozásról, mikroközösségről, külső fenyegetettségről szól, és még sok mindenről” – mondta a színésznő.

 

Az alkotók nagy hangsúlyt fektetnek egy az úgynevezett mapping vagy paint up technikára, az emberi interakcióval ötvözött animációra - és megpróbálják színházi keretek közé foglalni ezt az újfajta vizualitást, ami persze óriási kihívás lesz számukra.

 

Finta Gábor ötlete nyomán díszlettervezőnek egy modern építészettel foglalkozó művészt kértek fel. Kabdebó Zoltán az olvasópróbán kiemelte, többek között azért rokonszenves neki ez a darab, mert nagyon sok teret enged a fantáziának. „Érdekes az atmoszférája: egyfelől egy nagyon zárt kis világban, egy villa nappalijában játszódik, másfelől a technikai megoldásoknak, a vetítésnek köszönhetően a szereplők ebből a mikrovilágból egészen őrült távolságokba, a legtágabb univerzumba is eljuthatnak” - tette hozzá.

 

Az olvasópróbáról képekben:

Fotók: Csatáry-Nagy Krisztina

gellerthegyi 02

 1.

gellerthegyi 03

 2.

gellerthegyi 04

 3.

gellerthegyi 05

 4.

gellerthegyi 01

5.

gellerthegyi 06

 6.

gellerthegyi 07

 7.

gellerthegyi 08

 8.

gellerthegyi 09

 9.

gellerthegyi 10

10. 

 

A produkció zeneszerzője Balázs Ádám, aki nagyon szép kihívásnak tartja ezt a feladatot. Ő írja majd a zenei betétek többségét, emellett a történet több pontján ismert dallamok is felcsendülnek.

 

A Gellérthegyi álmok premierje 2016. november 5-én lesz a Thália Színház Nagyszínpadán.

 

thalia.hu

 

süti beállítások módosítása