Jakut Shakespeare és Wyspianski-darab a MITEM utolsó hétvégéjén

Szombaton két Shakespeare-műből készült előadás a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház és a Szaha Színház vendégjátékában, vasárnap a lengyel Teatr Wspólczesny Wyspianski-előadása látható a hétvégén záruló Madách Nemzetközi Színházi Fesztiválon a Nemzeti Színházban.

 

Szombaton délután a Gobbi Hilda Színpadon láthatja a közönség a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház előadásában a Vízkereszt, vagy amire vágytok című produkciót.


A Nemzeti Színház ajánlója szerint a Vízkereszt Shakespeare komédiái sorában a legutolsó - szintézise mindannak, amit a szerző korábbi vígjátékaiban kipróbált és sikerrel színre vitt. A darab bonyolult, árnyalt emberi viszonyokat, testvéri, uralkodó-szolgai, baráti, de legfőképpen szerelmi kapcsolatokat taglal, túlmutatva a komédia műfaji sajátosságain. A fontosabb szereplők lényegében egyetlen érzelmet bontanak ki a darabban: a viszonzatlan, reménytelen szerelem motívumát, és a sok semmibe futó érzelem tragikus felhangot visz a műbe.


Szombat este a nagyszínpadon lesz látható a Titus Andronicus nyomán készült különleges, Tiit című produkció: Szergej Potapov, a Szaha Színház főrendezője a jakut színház hagyományait ötvözte Shakespeare művével.

 

 tiit jakut 0007

Fotó: nemzetiszinhaz.hu


Az oroszországi P. A. Ojunszkij Szaha Színház előadása szaha nyelven magyar felirattal látható. A látványos, ősi rítusokra emlékeztető előadásban Shakespeare érett műveinek - köztük a Rómeó és Júliának, a Hamletnek, a Lear királynak és az Othellónak - a motívumai Quentin Tarantino filmes világának expresszivitásával erősödnek fel.


Shakespeare véres tragédiájának hőse, Titus Andronicus, a római hadvezér annyi szenvedést, veszteséget él át a történet során, hogy az már ép ésszel szinte fel sem felfogható - így a néző szembesülhet az emberi lét és halál irracionális dimenziójával.


Az előadások mellett szombaton Klütaimnésztrától Arkagyináig - Viteztől Ostermeierig címmel beszélgetésre is várják az érdeklődőket: 14 órától a Kaszás Attila Teremben Valérie Dréville és Trill Zsolt színművésszel beszélget színházi útjukról Rideg Zsófia és Verebes Ernő dramaturg. Valérie Dréville korunk egyik legjelentősebb francia színésznője, akit a MITEM közönsége Arkagyina szerepében láthatott Thomas Ostermeier Sirály-rendezésében.


Vasárnap 15 órakor a Nemzeti Színház 6 című előadását, Sardar Tagirovsky rendezését játsszák a Gobbi Hilda Színpadon. A 6-os számú kórterem című Csehov-novella nyomán készült produkció a MITEM-en angol felirattal látható.


A fesztivál záró előadásaként a szczecini Teatr Wspólczesny produkciójaként Stanislaw Wyspianski Akropolisz című műve látható. Az Anna Augustynowicz rendezte előadást lengyel nyelven, magyar szinopszissal mutatják be a MITEM-en.


Mint az előadás ismertetőjében áll: Anna Augustynowicz nem "korszerűsíti" Wyspiański történelmi és antik motívumokkal átszőtt drámáját, hanem felfedi a mai ember állapotát, aki akarata ellenére értelmetlen vitákba és kiüresedett rituálékba van bevonva. "Ebben az olvasatban az Akropolisz nemcsak nemzeti drámaként érvényesül, hanem egyetemes jelentőséggel bír" - írják, hozzátéve, hogy a rendező a színházban keresi a választ az aktuális kérdésekre: hogyan működnek az emberekben olyan ellentétes érzelmek és elhatározások, mint az építő és romboló szándék, az igazság keresése a hazugságok eszközeivel, a hűség és az árulás.

 

MTI

 

süti beállítások módosítása