Látszatélet - Új Mundruczó-darab a Trafóban

Monori Lili, Rába Roland és Láng Annamária főszereplésével mutatja be a Proton Színház Mundruczó Kornél legújabb rendezését a Trafóban április 27-én.

 

Ajánló a darab elé:

Budapesti lakásba végrehajtó érkezik, hogy kilakoltasson egy egyedülálló asszonyt. Egy váratlan fordulat azonban megakadályozza, hogy véghezvigye, amit eltervezett. Miközben a részvétlen férfi kénytelen lesz elszámolni saját lelkiismeretével az is nyilvánvalóvá válik, hogy a lerobbant lakás sötét titkokat rejt, amellyel az újonnan beköltözők is kénytelenek szembesülni…

Magunk választjuk a sorsunkat vagy eleve elrendelt életutakat járunk be? A szereplők látszatéleteket élnek, melyek beidegződései messze túlmutatnak a pillanatnyi politikai állapoton. Az előadás duettjei két széljegyzetek egy olyan társadalom margójára, ahol az igazságtalanság szokásjoggá vált.

Mundruczó Kornél egyszerre költői és provokatív előadása új utat jelöl ki a Proton Színház életében.

 

latszat

Fotó: Stiller Ákos, Szerkesztette: Vörös Iván

 

Mundruczó Kornél az előadásról:

 

"Csináltunk négy előadást a Proton Színházzal, ezek nagyon hasonló logika mentén működtek, és nagyon hasonló tartalmat mondtak el. Mindig másról, de nagyon hasonló módon. Mindkettő ilyen típusú hagyománnyal szakít ez a dolog, amit most csinálunk, ami nekem nagyon nagy élmény.

Duetteket képzeljünk el, fókuszukban egy nagyon egyszerű morális helyzzettel. Van egy kilakoltatás, és utána új lakók költöznek a lakásba. De tulajdonképpen ez csak alibi, hogy valami másról beszéljünk. Kíváncsi vagyok, mert úgy érzem magam, mint amikor a Frankeinsteint csináltam színházban, vagy amikor a Fehér istent filmen, hogy nem tudom, mi lesz belőle" - mondta Mundruczó Kornél rendező a darabról.

 

"Nem számít, saját szövegemet rendezem-e, vagy egy másik szerző, például Szorokin vagy Coetzee szövegéhez nyúlok, azt akarom, hogy a néző azt élje meg, hogy 'ennek a történetnek nem ismerem a végét'. Az átlagnéző számára ez örömforrás: nem ismeri vagy nem ismer rá a sztorira. Az előadások, amelyeket a Proton Színházzal, a 2009-ben Büki Dóra színházi produceremmel alapított saját társulatommal készítettem, eleinte erős szakmai elutasításban részesültek, amiatt, hogy az 'emberek' nem értik, pedig szerintem csak a szakma számára volt új, váratlan. Az igazság pont fordítva volt. A legegyszerűbb emberek jöttek velünk, és mennyi erőt adtak ők akkoriban. Akárhol léptünk is fel, mindenütt volt közönségünk. Előadásaink nem várják el a nézőktől, hogy magas kultúrával rendelkezzenek. Könnyen megértik őket azok is, akik tévésorozatokat néznek, és bulvárlapokat olvasnak" - hangsúlyozta korábban a Proton színház alapítója.

 

mundruczo 

 

Kilakoltatások Magyarországon:

 

Március 1-től nem védi a kilakoltatási moratórium azokat az adósokat, akik ellen tartozásuk miatt végrehajtási eljárás indult vagy már el is árverezték az ingatlanukat. Bár a korábbi hírek arról szóltak, hogy tízezrek kerülhetnek az utcára, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke szerint az idén várható kilakoltatások száma nem éri el az ezret.

 

Bár a végrehajtói kar korábbi adatai szerint a devizahiteles törvények alapján 210 ezer végrehajtási ügyet függesztettek fel, a szervezet elnöke szerint nem várható kilakoltatási hullám. Becsléseik szerint körülbelül 600 lakáskiürítés várható idén, ami a korábbi évekhez képest nem nevezhető kirívónak. A kar elnöke szerint egyebek között azért sem várható kilakoltatási dömping, mert az önálló bírósági végrehajtók számos esetben tárgyalásokat folytatnak a pénzintézetekkel, mivel a banki elszámolások miatt problémássá váltak az eljárások. Az elszámolások után ugyanis a bank követelése sok esetben nem egyezik meg a közjegyzői okiratban foglalt összeggel, ha pedig nagyobb a tartozás, a végrehajtó nem intézkedhet.

 

A köztestület honlapja szerint közel 15 ezer ingatlan vár árverezésre, ezek közül 3500-at már megpróbáltak elárverezni egyszer vagy kétszer, csaknem 12 ezret pedig már harmadik alkalommal tűztek ki árverésre. (mno.hu)

 

 proton

 

Látszatélet


Ruszó Lőrincné: MONORI Lili
Sudár Mihály: RÁBA Roland
Fenyvesi Veronika: LÁNG Annamária
Ruszó Szilveszter: JÉGER Zsombor
Harcos Jónás: KOZMA Dáriusz/GERENDÁS Ruben

Díszlet: ÁGH Márton
Jelmez: ÁGH Márton, DOMÁN Melinda
Írta: WÉBER Kata
Dramaturg: BORONKAY Soma
Zene: Asher GOLDSCHMIDT
Rendezőasszisztens: CSONKA Margit
Rendező: MUNDRUCZÓ Kornél

Producer: BÜKI Dóra
Produkciós vezető: CSATÓ Zsófia
Produkciós asszisztens: KISS Ágota
Művészeti tanácsadó: Stefanie CARP
Műszaki vezető, világítás: ÉLTETŐ András
Hang: SZILÁGYI Zsigmond Farkas
Videó: FANCSIKAI Péter
Kellék: FEKETE Tamás
Öltöztető: DOMÁN Melinda

2016. április 27., 28., 29.
Trafó - Kortárs Művészetek Háza

 

 

süti beállítások módosítása