A nagyberuházásokkal növekszik az Emmi büdzséje

A nagy kulturális beruházások, felújítások révén jövőre is jelentősen nőhet az Emberi Erőforrások Minisztériumának fejezeti költségvetése: a Liget Budapest projektre több mint 44 milliárd, a Magyar Állami Operaház nagyberuházásaira pedig összesen mintegy 12,5 milliárd forint szerepel a 2017-es költségvetési javaslatban.


A minisztériumi fenntartású művészeti intézmények - a Magyar Állami Operaház, a Pesti Magyar Színház és a Budapesti Operettszínház - 11,8 milliárd forintos támogatással számolhatnak, amelyből több mint 900 millió forintot költenének beruházásokra, felújításokra.

 

Az Emmi fejezetébe tartozó nagy beruházások közül az Operaház Eiffel Bázisára csaknem 5,6 milliárd, az Andrássy úti épületének felújítására 7 milliárd forintot költenének jövőre. A Liget Budapest projektre - több különböző címen - csaknem 44,6 milliárd forint jutna.

 

emmi


A Fővárosi Nagycirkusz elhelyezésére és kialakítására 3,5 milliárd, míg a Budai Vigadó felújítására csaknem 2,8 milliárd forintot terveztek. A MOME Campus - Kreatív Innovációs és Tudáspark kialakítása csaknem 3,8 milliárd forinttal szerepel a tervezetben.


A gazdasági társaságok által ellátott kulturális feladatok támogatására több mint 9 milliárd forint jutna. Ebbe a körbe tartozik például a nonprofit gazdasági társaságként működő Nemzeti Színház, a Müpa,a Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar és Kottatár vagy a Capa Központ. Egyéb kulturális intézmények támogatására 2,7 milliárdot irányoztak elő.

 

Művészeti tevékenységek és egyéb fejezeti feladatok támogatására több mint 1,6 milliárd forint, az előadóművészeti törvény végrehajtásából adódó feladatokra több mint 1,4 milliárd forint juthat a jövő évi költségvetésből.


A Budapesti Tavaszi Fesztivál és a Budapesti Őszi Fesztivál megrendezésének támogatására 1,95 milliárd forint szerepel a költségvetési javaslatban. Egyéb színházi támogatásokra 63,4 milliót fordítanának.


Új költségvetési sorként jelenik meg a kulturális szakemberek továbbképzése, amelyre 120 millió forintot fordíthat 2017-ben a tárca.

 

MTI

 

süti beállítások módosítása